Szokatlan magasságban csapott le egy tornádó Coloradoban

Colorado államban több mint 3,5 km-es magasságban észleltek tornádót. Ennél csak egy alakult ki nagyobb magasságban az eddigi ismeretek szerint.

Július 28-án, szombaton a Colorado államban található Mount Evans hegycsúcs közelében, szokatlan magasságban alakult ki egy tornádótölcsér. A földet érés becsült magassága 3627 méter volt, aminél eddig csak egy tornádót észleltek nagyobb tengerszint feletti magasságban az Egyesült Államok történetében - 2004. július 7-én a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban 3657 méteren. A Mount Evans tornádó csak rövid ideig maradt fenn, a keskeny tölcsér gyorsan visszahúzódott a felszíntől. Nem szupercellához kötődően alakult ki, hanem a térségen áthaladó zivatarok előtti feláramlás és a szélnyírás eredményeként. A korrigált Fujita-skálán a nullás erősséget érte el (105-137 km/h).

A Mount Evans tornádó. (forrás: youtube.com)

Ilyen magasságokban már ritkának számítanak a tornádó-észlelések, részben azért, mert kevés potenciális szemtanú jár arra, részben pedig mert a létrejöttükhöz szükséges rendezett, nagytérségű áramlás, az időjárási mozgásrendszerek a domborzat miatt szétesnek.

A magassági rekorderek közé tartozik még egy 1987-es tornádó, amely július 21-én Wyomingban csapott le. A korrigált Fujita-skálán négyes erősséget (267-322 km/h) elért tornádó földet érési magasságát 2600-3100 méter közé helyezték a szakemberek.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.