Szép nyári időben ünnepelhetjük az államalapítást

Péntek este ugyan egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, a hétvégi ünnepségeket azonban nem zavarja. Napos, meleg idő ígérkezik.

Idén már augusztus 19-én, pénteken megkezdődik az államalapításhoz kapcsolódó ünnepség-sorozat a fővárosban. Az érdeklődők a Duna-parton megkóstolhatják a hagyományos magyar ételeket, italokat, emellett több nagyszabású koncerten és utcabálon is részt vehetnek.

Szombaton a hagyományoknak megfelelően reggel 8 órakor a Kossuth téri zászlófelvonással veszi hivatalosan is kezdetét az augusztus 20-i ünnepség. Ezt a tisztavatás követi a Hősök terén, majd a kilátogatók az esti tűzijátékig számos program közül válogathatnak - pl. lesz történelmi karnevál és vízi parádé, táncbemutatók, bábelőadások, koncertek, de élő kívánságműsor is, és megkóstolhatjuk az ország tortáját is.

Az ünnepség elmaradhatatlan része a tűzijáték, amely este 9 órakor kezdődik, és Budapest mellett Baján és Debrecenben is sor kerül állami fényjátékra.

Debrecenben egyébként vasárnapig tart hazánk egyik legnagyobb rendezvénye, a Virágkarnevál, amely szintén augusztus 20-hoz, Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kapcsolódik, de az utóbbi években már egy egész hetes rendezvénnyé nőtte ki magát. Érdemes akár csak egy-két napra is ellátogatni a városba és megcsodálni az Európában egyedülálló méretű virágkompozíciókat.

Az időjárás kedvezni fog az ünnepségeknek, hiszen pénteken és vasárnap szinte felhő is alig lesz az égen, de szombaton is csak átmenetileg várható több gomolyfelhő egy átvonuló gyenge hidegfront hatására. A front pénteken estefelé közelíti meg a Kárpát-medencét, és gyorsan áthalad a térségen. Hatására csak elszórtan alakul ki zápor, zivatar, elsősorban a nyugati és északi határszélen. Az északnyugatira forduló szél azonban szombaton megélénkül, napközben a középső és keleti tájakon időnként megerősödik. Pénteken igazi kánikula lesz 30, 34 fokkal, szombaton és vasárnap többnyire 26, 32 fok között alakul a csúcsérték.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.