Sorozatban érik Kelet-Afrikát a trópusi képződmények

Noha a trópusi ciklon szezon épp félúton jár az India-óceán déli medencéjében, a képződmények zöme az elmúlt három hétben alakult ki.

Az Indiai-óceán déli medencéjében hivatalosan november 15-től április 30-ig tart a trópusi ciklonok szezonja (itt, a déli féltekén most van nyár közepe). Ezen hónapok alatt átlagosan 20 trópusi vihar (62 km/óra feletti szél) alakul ki, ezek közül 10 fejlődik „hurrikánná" (119 km/órát meghaladó szél) és 4 haladja meg a hármas erősséget (178 km/óra feletti szél).

A 2011-12-es szezon meglehetősen későn indult be, hiszen az első vihar csak december 5-én jelent meg. A január azonban meglehetősen mozgalmasan alakult, a trópusi képződmények több mint fele ez idő alatt alakult ki.

Köztük van a január 19-én Madagaszkár és a kelet-afrikai partok között megjelent trópusi vihar is. A képződmény gyors fejlődést követően vasárnap hajnalban már elérte a hurrikánokat osztályozó, ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti kettes erősséget (de ebben a térségben nem hurrikánoknak, hanem egyszerűen ciklonoknak nevezik őket). A Funso névre keresztelt ciklonban a közel 170 km/órás átlagszeleket 200 km/óra feletti lökések kísérik - ezzel pedig a szezon eddigi legerősebb ciklonja.

A Funso az elmúlt napokban egy hurkot írt le Afrika keleti partjai mentén, miközben kiadós esőkkel áztatta a térséget. Mind Mozambik, mind Madagaszkár partvidékén áradásokat okozott a hirtelen lehullott csapadék. A Madagaszkáron található Besalampy településen például az elmúlt négy nap során mintegy 260 mm eső esett

Az előrejelzések szerint a hét elején déli irányba halad majd, miközben további erőt gyűjt az óceán felett. Keddre virradóan középpontjában az átlagszelek már meghaladhatják a 210 km/órát (260 km/órás lökések mellett), ami már igen erős (négyes) hurrikánnak felelne meg!

Idén januárban már két trópusi képződmény is elérte az Indiai-óceánnak ezt a részét: a Chandra ciklon a hónap elején ért partot Nyugat-Madagaszkáron, azt követően pedig a Dando trópusi depresszió okozott káoszt Mozambik déli részén alig egy hete. Itt a hirtelen áradások és az orkánszelek következtében százak váltak otthontalanná, és halálos áldozatokat is követelt a vihar.

Mindeközben az India-óceán közepén egy másik trópusi vihar is örvénylik. Az Ethel azonban, amely korábban szintén trópusi ciklonná erősödött, nem fenyeget szárazföldet.


A Funso és az Ethel trópusi képződmények az Indiai-óceán déli medencéjében a METEOSAT 7 látható tartományú műholdképén 2012. január 22-én 11 UTC-kor. (forrás: hurricanzone.net)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.