Santa Ana szélvihar pusztított Kaliforniában

A Santa Ana szél évről évre visszatér Kaliforniába, most azonban különös erővel pusztított.

Kalifornia déli részén erős szélvihar pusztított, amit a Santa Ana nevű jelenség váltott ki. A Santa Ana egy száraz, meleg, főn típusú áramlás, ami a Nevada-sivatag felől fúj a Csendes-óceán felé. Leggyakrabban a késő őszi-téli időszakban alakul ki, és éri el a Kaliforniai-félszigetet.

Az elnevezés eredete nem tisztázott. A korábbi századokban Santana szelekként is emlegették Kalifornia spanyolajkú vidékein, ahol ezeket a forró, száraz szeleket egyúttal az ördög szelének is nevezték. Egyes feltételezések szerint a név onnan származik, hogy az erős áramlás az Orange megyében található Santa Ana kanyonon keresztül érkezik, míg mások szerint egy 1901-es sajtóhiba eredményezte a Santana szél Santa Ana-ként történő azonosítását.

Mindesetre a jelenség hátterében a következő áll: ahogy az Idaho és Utah térségében található Nagy-medence felett kialakult magasnyomású területről megindul az áramlás az óceán felé, a légtömeg a Sierra Nevada hegységbe ütközik, ami észak, illetve dél felé téríti el a levegőt. A dél felé eltérített ág, a Mojave-sivatag felett elhaladva, felmelegszik, csökken a páratartalma. Ahogy aztán ez a légtömeg alacsonyabb tengerszint feletti magasságra érkezik, illetve szűk kanyonokon halad keresztül, tovább melegszik és fel is gyorsul. A felforrósodott, száraz levegő végül, többek közt a Santa Ana kanyonon keresztül, eléri a tengerpartot. Hozzájárulhat az erdő- és bozóttüzek kialakulásához, amit a nem ritkán 100 km/órát meghaladó széllökések könnyen terjesztenek.

(phrelin.com)

A mostanihoz hasonló erősségű Santa Ana-t több mint egy évtizede nem éltek át a vidék lakosai. Viharos, orkán erejű szelek söpörtek át Kalifornia mellett, Utah, Nevada, Arizona és Új-Mexikó államokon. A legerősebb szeleket a hegyvidékeken regisztrálták. A Sierra Nevada területén helyenként 160 km/órás átlagszelek alakultak ki (ez kettes erősségű hurrikánnak felel meg), amit 240 km/órás lökések kísértek. A szélviharban több száz fa kidőlt, megrongálódtak az elektromos vezetékek és az épülettetők, de teherautók is a levegőben emelkedtek.


A Santa Ana által megtépázott fa és megrongálódott épület Pasadenában december. 1-én. (abcnewsradioonline.com)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.