Rick és Lupit: hurrikánok és tájfunok árnyékában

Mexikó partjait a Rick hurrikán, míg a Fülöp-szigeteket ismét egy újabb rendkívül erős tájfun, a Lupit fenyegeti.

Múlt hét pénteken jelent meg a Rick nevű trópusi képződmény a Csendes-óceán keleti medencéjében, a mexikói partoktól nyugatra. Gyorsan erősödött a hétvége folyamán, és vasárnapra már elérte a Saffir-Simpson skála szerinti legmagasabb, azaz ötös hurrikán fokozatot. Az 1966 óta rendelkezésre álló mérések alapján a Rick az azóta a térségben előfordult második legerősebb hurrikán lett. A legerősebb a Linda volt 1997 szeptemberében, 296 kilométer/órás szelekkel.

A jelenleg északnyugat felé tartó és négyes erősségű Rick hurrikánban az állandó szélsebesség meghaladja a 230, míg a széllökések megközelítik a 280 kilométer/órát, középpontjában a légnyomás pedig mindössze 936 hPa.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzései szerint holnaptól északkelet felé fordul, áthalad a Kaliforniai-félsziget déli területi fölött, majd Mexikónál is partot ér a szerdai nap folyamán. A hurrikán már most heves esőzéseket, erős szeleket és hullámzást okoz a térségben.

Mindeközben a Csendes-óceán nyugati medencéjében is egy erős trópusi ciklon okoz fejfájást. A múlt hét szerdán kialakult, majd Lupit névre keresztelt képződmény szintén gyorsan erősödött, és jelenleg ötös erősségű tájfunként van jelen a térségben. 250 kilométer/órás állandó szélsebességekkel, és 300 kilométer/órát meghaladó széllökésekkel halad a Fülöp-szigetek irányába.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint elképzelhető, hogy Luzon szigetén fog gyengülés nélkül partot érni a csütörtöki nap folyamán, de lehet, hogy Tajvan felé fordul a ciklon. Amennyiben eléri a szigetvilágot, a Lupit immár a harmadik tájfun lesz a hónapban a Ketsana és a Parma után, amely a térségben pusztít.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!