Rendkívüli havazás és hideg uralja Új-Zélandot

A hétvégén sarkvidéki levegő árasztotta el Új-Zélandot, és olyan helyeken is havazott, ahol már több mint 70 éve nem láttak havat.

Vasárnap és hétfőn szokatlan látvány tárult Új-Zéland lakosai elé: fehérbe borult a főváros Wellington, az elmúlt közel egy évben földrengések sújtotta Christchurch és számos más körzet. A hirtelen jött hóesésben megbénult a közlekedés, a hó eltorlaszolta az utakat, és több iskolában is szünetelt a tanítás. A szokatlan időjárási jelenséget egy Antarktisz felől érkezett hidegfront okozta. Mind Christchurch, mind Wellington városában mintegy 20 centi hó esett, amire má rtöbb évtizede nem volt példa. Sok helybéli pedig életében először látott havat: Auckland belvárosában például 1939 óta nem esett hó.

A hó mellett a hideg is rendkívülinek számít. Aucklandben hétfőn minden korábbinál hidegebb volt (1961 óta zajlanak rendszeres meteorológiai mérések), miután mindössze 8,1 fokig emelkedett a hőmérséklet - a korábbi rekord 8,7 fok volt, amit 1996-ban mértek. Noha ez számunkra nem is tűnik hidegnek (a déli féltekén most tél van), az enyhe éghajlattal rendelkező városban augusztus során is 15 fok körül alakul az átlagos csúcsérték. Több más településen is hidegrekordok dőltek.

A ciklon péntekig még további havazást, hózáporokat okoz a szigetországban, de már gyengébb intenzitással. Eközben délnyugat felől egyre inkább anticiklon húzódik Új-Zéland fölé, és fokozatosan enyhébb levegő áramlik a térségbe.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.