Rekordmagas vízállás a Bódván

Idén immár harmadszor kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni a Sajón. A mostani áradás minden idők legmagasabb vízállásával járhat. Eközben a Bódva már rekordot döntött.

A Sajó és Bódva vízállása tovább emelkedik, a hétvégén várható a folyók tetőzése. A Sajó várhatóan szombaton tetőzik, jelenleg közel 350 cm-es vízszinttel redelkezik és tovább emelkedik. Ez már több mint 10 centiméterrel haladja meg a karácsonykor kialakult vízállást. Az eddig mért legnagyobb vízszintet 1974 októberében mérték 400 cm-rel, a mostani a második legnagyobb árhullám a folyó történetében. A Sajó áradása miatt csütörtök óta lezárták Putnok és Borsodbóta között, illetve Sajókazánál az utat. Az elmúlt négy hónap alatt immár harmadszor kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni a folyón.

A Bódva vízállása is rekord magas, jelenleg 291 cm-en áll Hídvégardónál, ami az 1999-es értéket 13 cm-rel szárnyalja túl. A folyó áradása miatt Tornabarakony és Tornaszentandrás nem megközelíthető. Nem üzemel a komp Muhi és Köröm között.

Árhullám vonul le a Hernádon is, de mellékvizein és a felső szakaszokon már megkezdődött az apadás. A Hernád hétvégi tetőzésekor elérheti a 250 cm-t, azaz a másodfokú készültségi szintet. A Bodrog vízállása egyelőre elmarad a készültségi szinttől, de hétfőn újabb csapadékzóna éri el a térséget, és kiadós csapadék is lehullhat a vízgyűjtőn.

A Tiszán is várható egy készültség szint alatt maradó árhullám levonulása.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Sajón 29,6 km szakaszon Miskolc és Sajópüspöki között. A Tisza és mellékfolyói mentén (Szamos-Kraszna, Berettyó, Körösök) pedig többfelé van érvényben I. illetve II. fokú belvízvédelmi készültség.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.