Rekord mennyiségű esőt hozott Japánra a tájfun

Kedden ért partot Japánban a Ma-on tájfun. A szélrohamok mellett a helyenként rendkívül nagy esőzés okoz gondokat, a légi közlekedés átmenetileg szünetelt.

Japán legdélebbi főszigetét, Kyushu-t kedden érte el a Ma-on tájfun középpontja, de a felhőzet már egy nappal megelőzte azt. A Kochi tartományban lévő Umaji faluban egy nap alatt 730 mm eső hullott a newsonjapan.com tudósítása szerint. Ez több, mint a budapesti éves átlag, de még az ottani júliusi átlagnak is bő másfélszerese. A folyók gyorsan megáradtak. A part mentén eleinte 150 km/órás szél is előfordult, de kedd este a tájfun gyengülése miatt a szél fokozatos mérséklődése várható.

A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint Honshu fősziget keleti partjain 800 mm feletti csapadékra lehet számítani szerdáig. A Ma-on legyengülve eleinte északkeleti irányba halad tovább, majd keletre fordul. Tokiót 150 km-re közelíti meg, a fővárost elsősorban a viharciklon csapadéksávja érintheti, de ott veszélyre nem kell számítani.

Kedden a japán légitársaság, az All Nippon Airway 300 járatát kellett törölni az ítéletidő miatt.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.