A reggeli fagy után kánikula Dél-Afrikában

A Dél-afrikai Köztársaság északi, szavannás vidékén érdekesen változékony a tél. A száraz hónapban hajnalonként mindig nagyon hideg van, napközben viszont tud őszi idő és kánikula is lenni.

Afrika déli részén vége felé tart a tél. A Dél-afrikai Köztársaságban a leghidegebb hónap az ország legnagyobb részét kitevő fennsíkon fagyos hajnalokat jelent. A nappali hőmérsékletek azonban erős ingadoznak attól függően, hogy milyen légtömegek hatoltak a térség fölé. Például a Botswanai határon augusztus első két hetében előfordult, hogy csupán 17 fok volt a maximum, néhány nappal később azonban már kánikuláról érkezett jelentés. Eközben a hajnali értékek alig változtak. Több olyan nap is volt, amikor a nappali 31 fokról éjszaka mínusz egy fokra hűlt le a levegő.


A botswanai határ mellett

Ilyen jelenség akkor következik be, ha a száraz melegedés a magasban erőteljes, de az alsó 200-300 méteres szinten nincs átkeveredés. A levegő harmatpontja a téli levegőnek megfelelően alacsony, azaz rendkívül száraz, kicsi a hőkapacitása, így gyors melegedésre és lehűlésre képes.

Magyarországon ritka, de nem példa nélküli a 30 fokos napi hőingás. 2003. májusában Pakson volt olyan nap, amikor a hajnali 4 fokról 34 fokra hevült a levegő.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.