Porviharok a Közel-Keleten és hazánkban

Kedden homokviharok söpörtek át az sivatagos arab országokon, de az elmúlt napokban nálunk sem volt ritka a jelenség. Egyik olvasónk is lencsevégre kapott egyet.

A közel-keleti térséget a hét elején egy alacsony nyomású képződmény érte el. A ciklon hidegfrontja mentén fújó viharos, helyenként 80 km/óra feletti nyugatias szelek kedden a Szír-sivatag fölé érve felkavarták a homokot, és délkelet felé szállították azt. A vastag porfelhő Szírián és Jordánián keresztül egészen Irak középső részéig húzódott, a látástávolság a porviharban közel nullára csökkent. Helyenként ugyan zivatarok is kísérték a homokvihart, azonban a záporokkal csak részben tudott leülepedni a por.

A hidegfront a délebbre fekvő arab országokat is elérte, szórványosan alakultak ki zivatarok a Perzsa-öböl mentén Kuvaittól Szaúd-Arábián át az Emirátusokig. Ezek körzetében a zivataros kifutószél szintén lokális porviharokat gerjesztett.

Szerdán és csütörtökön további záporok, zivatarok várhatók a térségben, és a levegőben lebegő por is kellemetlenségeket okozhat a lakosoknak, illetve fennakadásokat lehetnek miatta a légi közlekedésben is.

A Közel-Kelet sivatagos területein egyébként nem ritkák a por- és homokviharok, de március végén egy szokatlanul nagy homokfelhő söpört át az Arab-félszigeten. Itt olvasható cikkünkben erről videó is található.

Afrika felől időnként Európát is eléri a Szahara homokja. Erre legutóbb épp a napokban volt példa, amikor Algéria és Marokkó felől szállították az erős szelek a homokszemcséket kontinensünk nyugati partjaihoz. A porfelhő április 6-án előbb Ibériát érte el, majd két nappal később már a Brit-szigetek fölé húzódott.

Az elmúlt napok viharos időjárása hazánkban is többfelé vezetett porviharokhoz. A hétvégén a Dunántúlon és a főváros környékén csökkent helyenként nullára a látástávolság a szél által felkavart homokszemcsék miatt. Bicske környékén például útzárat is elrendeltek az 1-es főúton.

Horvathzsu nevű olvasónk is lencsevégre kapott egy ilyen porvihart április 12-én, kedden délután a Fejér megyei Sárszentmihályon.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.