Pénteken hidegfronti hatás kezdődik – humánmeteorológia

A hét utolsó napjaiban hidegfronti hatás érvényesül, görcsös panaszokat, fejfájást tapasztalhatunk. Pénteken még enyhe időben lesz részünk, szombaton már pár fokos lehűlés és csapadék is várható. Vasárnap több fokot visszaesik a hőmérséklet, ami a keringési betegeket terhelheti meg.

Pénteken gyenge hidegfronti hatásra számíthatunk, amit az érzékenyebbek már megérezhetnek, náluk fáradékonyság, fejfájás jelentkezhet. Délelőtt kellemes, csapadékmentes tavaszi idő lesz, bár a napsütés nem lesz zavartalan. Délután lassan tovább növekszik a felhőzet, de még többórás napsütés, száraz idő várható. Fogyasszunk vitamindús ételeket, a fáradtság ellenkávé helyett igyunk inkább élénkítő hatású teát. A napok óta tartó száraz idő miatt fokozatosan nő a pollenkoncentráció, emiatt az allergiásoknak nem ajánlott hosszabb ideig a szabadban tartózkodni.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el. A következő napok időjárásának köszönhetően a légszennyezettség kissé csökkenni fog, a szálló por mennyisége alig változik, a pollenkoncentráció viszont kis mértékben növekszik majd.

Szombaton hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan fordul elő eső, záporeső, zivatar. Erősödhetnek a görcsös panaszok, az élénk szél fejfájást válthat ki az erre érzékenyeknél. Fogyasszunk sok folyadékot, káliumtartalmú ételeket.

Vasárnap gyengül a hidegfronti hatás, de tovább hűl a levegő. Eleinte még erősen felhős lesz az ég, és többfelé kialakulhat eső, zápor, később felszakadozik a felhőzet. A lehűlés megterhelheti a keringési rendszert, gyakoribbak lehetnek az infarktusos tünetek. A szívbetegeknek sok pihenés ajánlott.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.