A párás meleg fokozottan terheli a szívbetegeket – orvosmeteorológia

Az elkövetkező napok változékonysága fokozott terhelést okoz a már kimerült szervezetünknek. Nehezen alkalmazkodunk az újabb kihíváshoz, a legnagyobb veszélyben a szív és érrendszeri betegek vannak, akik szinte azonnal reagálnak a légköri változásokra.

Kedden frontmentes napra készülhetünk, 30 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. A felettünk lévő nedves légtömeg párássá teszi a levegőt, ami a szív és érrendszeri betegségekben szenvedőket nagyon megterheli. A párás meleg levegőben fokozott a folyadékveszteségünk, így gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásról. Az idősek és a gyermekek estében jobban kell figyelni, hiszen az ő vízháztartásuk kevésbé stabil. Kánikulában megnő az infarktus és a mélyvénás trombózis veszélye is.

A levegő porszintje és a légszennyezettség közepes. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

Szerdán kettős fronthatás érvényesül, egyre többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Több helyen felhőszakadás, jégeső is előfordulhat, zivatarok környezetében megerősödik az oldalszél, vezessünk óvatosan, és tartsunk nagyobb követési távolságot! Ma mindkét frontra érzékenyeknél előfordulhatnak panaszok, és a kánikula miatt egyre kimerültebb a szervezetünk. A zivataros helyeken az asztmás rohamok kialakulása nagyobb gyakorisággal jelentkezhet. Egy pohár hűsítő szénsavmentes ásványvíz sok citrommal, vagy egy tányér hidegen is fogyasztható zöldségleves segíthet a panaszok enyhítésében.

Csütörtökön egy gyenge hidegfronti hatás terheli a szervezetünket, inkább az északi, és nyugati országrészben lehet számítani frissítő záporok, zivatarok kialakulására. Ebben a térségben az esernyő, esőkabát szükséges. A hidegfrontra érzékenyek türelmetlenséggel, fokozott ingerlékenységgel, reagálhatnak a légköri változásokra. Ajánlott ilyenkor egy kellemes citromfű tea, ami segít a kellemetlen tünetekben.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.