Orvosmeteorológia - növekvő tápanyagszükséglet

Bár viszonylag csendes időjárás várható az elkövetkező napokban, a csökkenő hőmérsékletekre szervezetünk markánsan reagálhat. A tápanyag és vitaminigény hirtelen növekszik.

Csütörtökön az ország nagy részén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad a köd. Reggel nyugaton fagyra is készülhetünk. A gyengülő felmelegedésre és a napfényhiányra szervezetünk növekvő energiaigénnyel válaszol, amelyet az éhségérzet fokozódása jelez. Ilyenkor ténylegesen több táplálékra van szükségünk, de a mértékletességre továbbra is nagy hangsúlyt tegyünk. Fontos a változatos, vitamindús étkezés. A rövid nappal és a napfényhiány melankóliát, levertséget okozhat, amely közvetetten immunrendszerünket gyengíti. Jól megtervezett napi programokkal, munkabeosztással azonban elterelhetjük a figyelmet az időjárás egyhangúságáról.

Pénteken főként északkeleten várható reggel fagy, a korán kelőknek vastag sapkára, sálra is szükségük lehet. Leginkább a végtagokat, a fejet és a nyakat védjük a hidegtől. Napközben kellemesebb lesz az idő, időnként előbukkan a nap, és általában csökken a páratartalom. A szárazabb levegő és a reggeli fagyok szerencsére nem kedveznek a kórokozók terjedésének.

Szombaton reggel ismét északkeleten van esély reggeli fagyokra. Napközben száraz, viszonylag kellemes időnk lesz változó felhőzettel. Ez az időjárás optimális hatással van szervezetünkre, a gyenge hidegfront frissességet, élénkséget adhat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.