Orvosmeteorológia - kora nyári meleg közeleg

Szerdán még gyenge hidegfronti hatásra kell számítani, majd a frontmentes csütörtöki nap után, pénteken a melegfrontra érzékenyek érezhetik rosszabbul magukat.

Szerdán gyenge hidegfronti hatásra kell számítani. A frontra érzékenyeknél fejfájás, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. Záporok, zivatarok csak elszórtan fordulhatnak elő, inkább a napsütésé lesz a főszerep.

Egyre szélesebb lesz a hazai zöldségek és gyümölcsök kínálata, májushoz közeledve már friss, hazai termesztésű karalábét, spárgát és újburgonyát is beszerezhetsz a piacon. A karalábénak magas a B1-, B2-, B6, és C-vitamin tartalma, nyersen fogyasztva sok vitamint juttatunk szervezetünkbe. A spárga amellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaz, nem tartalmaz koleszterint és kalóriatartalma is kicsi, így fogyókúrázóknak nagyon ajánlott a fogyasztása. A burgonya, ha nem bő olajban sütjük ki nagyon egészséges élelmiszer, hisz sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Csütörtökön nem lesz fronthatás. Többórás napsütés melegíti a levegőt, a legmelegebb délutáni órákban akár 23 fokot is mérhetünk már. Ha időnk engedi érdemes egész napos szabadtéri programokat szervezni, ha ez nem megoldható, akkor munka után ejtsünk meg egy rövid sétát a friss levegőn.

A séta időtartama legalább 30 perc legyen, lendületes, de ne megerőltető ütemben. Ha rendszeresen, heti 5-6 alkalommal beiktatunk ilyen rövid sétát, hosszú távon sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres sétával megelőzhető a cukorbetegség, a csontritkulás, a depresszió és a magasvérnyomás kialakulása is.

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül. A hőmérséklet már a kora nyarat idézi, helyenként 25 fokot is mérhetünk. Az idősek és a kisgyermekek szervezetét megviselheti ez a szokatlan meleg.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!