Orvosmeteorológia - alacsony légszennyezettség, magas pollenkoncentráció

Szerdán gyenge melegfronti hatásra kell készülni, csütörtökön hidegfront érkezik és néhány fokkal lehűl a levegő. Pénteken kettős frontra és zivatarokra kell készülni.

Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet. A napos időszakok mellett főként a délutáni órákban kell többfelé záporokra, zivatarokra számítani. Egész napos szabadtéri programokat legfeljebb csak a délkeleti megyékben érdemes szervezni. Kellemes, meleg tavaszi időnk lesz, így a kiránduláshoz, sétához is kedvez az idő.

A záporos, zivataros időjárásnak köszönhetően a légszennyezettség az egész országban alacsony. A pollenkoncentráció azonban magas, főként a nyírfa, a platán és a tölgy pollenjeire allergiások érezhetik magukat rosszul. Az allergiás tünetek csökkentése érdekében érdemes gyakrabban takarítani, gyakrabban cserélni az ágyneműt és hajat mosni, hogy ezzel is csökkentsük a körülöttünk lévő pollen-mennyiséget. Az omega-3 zsírsavban gazdag ételek, mint amilyen a tengeri halak is sokat segíthetnek. Az omega-3 zsírsav ugyanis mérsékli a szervezet gyulladásos folyamatait, így az allergiás tünetek is enyhülnek.

Csütörtökön hidegfront érkezik. Borongós, lehangoló idő lesz országszerte, sokfelé kell esőre, záporra számítani. A hőmérséklet is több fokkal visszaesik.

Akik gyalogosan indulnak útnak, vízálló cipőt vegyenek és vigyenek magukkal esernyőt vagy esőkabátot. Az autósok sokfelé találkozhatnak esőtől nedves, csúszós utakkal, érdemes nagyobb követési távolságot hagyni és a szokásosnál kicsit lassabban menni.

Pénteken kettős fronthatás érvényesül. Az időjárás záporos, zivataros jellege megmarad, így esernyő nélkül továbbra sem érdemes útnak indulni.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.