Orvosmeteorológia – visszatért a strandidő

Ismét visszatér a kánikula, az elkövetkező napok kedveznek a most nyaralóknak. Kedden egy gyenge melegfront hatására erősödik a felmelegedés. A 30 fok körüli hőmérséklet a hét végéig megmarad. Csendes nyári idő áll előttünk.

Kedden gyenge melegfronti hatásra kell készülnünk, a felmelegedés erősödik, a maximum hőmérséklet 30 fok közelében alakul.

A frontra érzékenyek vérnyomás emelkedést, ingerlékenységet tapasztalhatnak. A délies szél a nyugati országrészben élénk lesz, ez fejfájást, szédülést kiválthat az arra érzékenyeknél. A kánikulai melegben figyeljünk a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására, hogy megelőzzük a kiszáradást. Előfordulhat, hogy étvágytalannak érezzük magunkat, de lehetőleg ne hagyjunk ki étkezést, mert aztán majd este akarjuk bepótolni az egész napos kalóriamennyiséget. Együnk inkább többször keveset és könnyen emészthető ételeket. A hőségben fáradékonyság, bágyadtság vehet rajtunk erőt,  nehezünkre eshet a koncentráció. A derült időben az UV sugárzás magas értékeket érhet el, lehetőleg kerüljük a közvetlen napsütést a kora délutáni órákban. A pollenkoncentráció tovább növekszik.

A közlekedőket kedvező feltételek várják, vizes, csúszós útszakaszokkal nem fognak találkozni. Reflexeink azonban tompulhatnak a nagy melegben. Az erős napsütés is zavarhatja a vezetést.

Napközben öltözzünk nyáriasan, a kora reggeli órákban azonban vigyünk magunkkal pulóvert, mert a levegő 14, 19 fokig hűl.

 

Szerdán a többórás napsütést helyenként megzavarja a megnövekvő felhőzet, de tovább fokozódik a hőség. Fronthatás nem várható.

Szervezetünket a napokig tartó 30 fok körüli hőmérséklet terhelheti meg. Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet vagy cukormentes gyümölcsleveket. Használjuk ki a piacok bő kínálatát, fogyasszunk friss gyümölcsöket, zöldségeket. Napközben öltözzünk szellős, természetes anyagokból készült ruhákba, de ha hajnalban a szabadban tartózkodunk, legyen nálunk pulóver, mert 20 fok alá hűl a levegő.

A nyaralók, strandolók figyeljenek az UV sugárzásra, mert az a déli órákban erős lehet. Használjanak naptejet, kalapot, napszemüveget!

A közlekedőket továbbra is száraz utak várják, vizes szakaszokkal legfeljebb a nyugati határszélen élők találkozhatnak. A reakcióidő a melegben megnövekedhet, ami fokozott odafigyelést igényel az utakon.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.