Orvosmeteorológia – sok napsütés, hőség

A hét első felében is folytatódik a kánikulai idő. Számottevő fronthatások nem érik el hazánkat az elkövetkező napokban.

Hétfőn a folytatódik a forró nyári idő. A hőmérséklet szinte mindenhol 30 fok fölé emelkedik. Helyenként számíthatunk frissítő záporokra, zivatarokra.

A napokig tartó meleg különösen az idősekre, illetve a szívbetegekre nézve lehet rossz hatással. Továbbra is öltözzünk nyáriasan, kerüljünk a műszálas anyagokat, melyek akadályozzák a bőr szabad légzését. Az ultraibolya sugárzás magas lehet a déli órákban. A közlekedőket kedvező feltételek várják az utakon, vizes útszakaszokkal csak futó záporok környezetében, elsősorban az északi tájakon találkozhatnak. A meleg idő csökkentheti a koncentrációs készséget. Amennyiben hosszabb út áll előttünk, időnként húzzuk le az ablakot, hogy friss levegőt engedjünk be, vagy álljunk meg és szálljunk ki az autóból néhány percre. Enyhül az éjszakai lehűlés, hajnalban 13, 18 fok várható.

Kedden egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, azonban ez nem okoz lényeges változásokat, marad a 30 fok körüli hőmérséklet, azonban elszórtan kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok.

A hőség megnehezítheti a koncentrációt, fáradékonyabbak lehetünk. Igyunk sok folyadékot, együnk lédús gyümölcsöket, hogy pótoljuk szerveztünk vízigényét. Az élénk szél fejfájást, szédülést válthat ki az arra érzékenyeknél. Mérsékelt lesz ultraibolya sugárzás. Az autóval közlekedők tartsanak magunknál napszemüveget, hogy megvédjék szemüket az erős napfénytől, mely elvakíthatja a vezetőt. Viseljünk könnyed, szellős, nyári ruhákat, kerüljük a műszálas anyagokat a jobb közérzet érdekében! A levegő pollentartalma növekszik, és magas értékeket érhet el. Éjszaka 15, 19 fokig hűl le a levegő.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.