Orvosmeteorológia – sok napsütés és fronthatások

Csütörtökön és pénteken országszerte napos idő kedvez kedélyállapotunknak, míg szombaton már változékonyabb lesz az idő. Pénteken meleg, szombaton kettős fronthatások érvényesülnek.

Csütörtökön nem lesz fronthatás. Többórás napsütés melegíti a levegőt, a legmelegebb délutáni órákban 23, 24 fokot is mérhetünk már. Ha időnk engedi érdemes egész napos szabadtéri programokat szervezni, ha ez nem megoldható, akkor munka után ejtsünk meg egy rövid sétát a friss levegőn.

A séta időtartama legalább 30 perc legyen, lendületes, de ne megerőltető ütemben. Ha rendszeresen, heti 5-6 alkalommal beiktatunk ilyen rövid sétát, hosszú távon sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres sétával megelőzhető a cukorbetegség, a csontritkulás, a depresszió és a magasvérnyomás kialakulása is.

A levegő páratartalma alacsony lesz, ezért különösen az éjszaka folyamán könnyen kiszáradhatnak a nyálkahártyák. Érdemes párologtatóval növelni a szoba levegőjének nedvességét, illetve figyelni a napi legalább másfél-2 liter folyadék elfogyasztására.

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül. A hőmérséklet már a kora nyarat idézi, helyenként a hőmérő higanyszála meghaladja 25 fokot is, ami több fokkal túlszárnyalja az ilyenkor szokásosat. Az idősek, kisgyermekek és kismamák szervezetét megviselheti ez a szokatlan meleg. A frontérzékenyek fejfájásra, álmatlanságra, fáradékonyságra panaszkodhatnak. A pollenkoncentráció tovább emelkedik, az allergiások tünetei erősödhetnek, légzési nehézségek léphetnek fel.

Fokozzuk az ásványi anyag és vitamin bevitelt, hogy szervezetünk könnyebben megbirkózzon az időjárás okozta stresszel, főképp, hogy a következő napon sem leszünk mentesek a fronthatásoktól.

Szombaton a hideg- és melegfrontra érzékenyek egyaránt tapasztalhatják tüneteik jelentkezését: fejfájás, vérnyomás ingadozás, koncentrációs zavarok alakulhatnak ki. Kicsit változékonyabbra fordul az idő, a nyugati és északi országrészben záporok, zivatarok is kialakulnak. Máshol azonban bátran tervezhetünk szabadtéri programokat a továbbra is kellemesen meleg időben.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.