Orvosmeteorológia – a megélénkülő szél fejfájást okozhat

Az elkövetkező napokban marad a napos, kellemesen meleg, bár kissé szeles idő, csütörtökön egy gyenge melegfront okozhat panaszokat.

Csütörtökön gyenge melegfronti hatás érvényesül, melynek hatására ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak lehetünk. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők panaszaik felerősödésére számíthatnak. Élénk lesz a légmozgás, ezért egyeseknél fejfájás, szédülés tünetei jelentkezhetnek. Erősödik a nappali felmelegedés, emiatt reflexeink kismértékben lassulhatnak, az éjszaka folyamán azonban a hűvös idő mélyebb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Napközben öltözhetünk nyáriasan, reggel és este azonban legyen nálunk pulóver. Napnyugta után gyorsan hűlni kezd a levegő, és hőérzetünket tovább csökkenti az élénk szél is.

Pénteken fronthatás nem terheli a szervezetünket, de élénk lesz az északkeleti szél, és ez továbbra is fejfájást, szédülést okozhat. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, péntek lesz a hét legmelegebb napja. Napközben nyárias, könnyű ruhákat viseljünk, az esti programokhoz azonban nem árt melegebb ruhákat választani.

Szabadtéri programokat, ha tehetjük, mindkét napon bátran tervezzünk. Kiránduláshoz, sétához, sportoláshoz különösen kedvező az időjárás.
A közlekedőket száraz utak, kedvező feltételek várják.
A nagyvárosokban a légszennyezettség alacsony marad, és a pollenkoncentráció is csökken, viszont még mindig magas szintet ér el a parlagfű, a csalánfélék és a libatopfélék pollenszórása.

Habár szerencsére a szeptember egyelőre kellemes arcát mutatja, érdemes még időben felkészítenünk szervezetünket a borongós, esős időszakra. Még van lehetőségünk arra, hogy természetes úton erősítsük immunrendszerünket, hogy az aztán ellenállóbb legyen a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Töltsük fel szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárait, fogyasszunk minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt! Ezek a nélkülözhetetlen anyagok részben a gyümölcslevekben is megtalálhatók, de természetesen csak a cukormentes vagy frissen facsart változatok jótékony hatásúak. A cukrozott, tartósítószereket tartalmazó italokat kerüljük, mert egyrészt úgynevezett üres kalóriákat visznek be szervezetünkbe, ami súlygyarapodáshoz vezethet, másrészt túlzott fogyasztásuk hozzájárul a vércukorszint tartós megemelkedéséhez.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.