Orvosmeteorológia – kopogtat a tél

Pénteken és szombaton gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Emellett napról-napra hidegebb lesz az idő, fagyos éjszakák és hideg nappalok követik egymást.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Főként a nyugati tájakon számíthatunk csapadékra vegyes halmazállapotban. A kevéssel fagypont feletti hőmérséklet esővel, havas esővel, havazással párosulva erősíti a nyirkosság-érzetet. A vastag téli ruha mellett a vízhatlan lábbelire is nagy szükségünk lesz, hogy a felfázás esélyét minimálisra csökkentsük. Az ország nagy részén nem látjuk meg a napot, a szürke idő és a korai sötétedés növeli a levertség, melankólia esélyét. A borongós idő okozta rossz hangulatot megtervezett, aktív munkával, napi programokkal tudjuk semlegesíteni.

Szombaton szintén hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A reggeli órákban már szinte mindenhol fagypont alatt alakul a hőmérséklet és helyenként napközben sem melegszik 0 fok fölé a levegő. Felhős és napos időszakok váltják egymást. A napsütés jó hatással van közérzetünkre, vastagon felöltözve érdemes lehet kisebb sétát tenni vagy kirándulni indulni.

 A hideg idő beálltával szervezetünk energiaigénye növekszik, amelyet a gyakoribb éhségérzet jelez. Fontos a változatos és vitamindús táplálkozás. Bár most egy kicsit több szénhidrátra van szükségünk, a mértékességre továbbra is tegyünk hangsúlyt.

Vasárnap tovább csökken a hőmérséklet, és már napközben is sokfelé marad fagypont alatt a hőmérséklet. A hideg idő miatt bőrünk könnyen kiszáradhat, ezért igyunk naponta 1,5-2 liter folyadékot és fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben sok E és A vitamin van. Ilyenek például a sárgarépa és a növényi olajok.

Ha szeretné elolvasni a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket, kattintson ide, ha pedig igénybe kívánja venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.