Orvosmeteorológia – hidegfront vet véget a kánikulának

Pénteken még marad a forró nyári idő, a hétvégén azonban mérséklődik a felmelegedés egy szombaton érkező hidegfront hatására. Vasárnaptól visszatér a kellemesen meleg idő.

Pénteken fronthatás továbbra sem terheli szervezetünket. Marad a meleg, nyári idő, a hőmérséklet tovább emelkedik, meghaladja a 30 fokot. A melegben bágyadtabbnak, fáradékonyabbaknak érezhetjük magunkat.

Erős lesz az UV sugárzás, így ha a szabadban tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a fényvédőszerek, valamint a napszemüveg használatáról, és lehetőleg kerüljük a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között. Szellősen öltözzünk, a természetes anyagú pamut vagy lenvászon ruhákat részesítsük előnyben. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ugyanis fejfájást válthat ki, ha nem pótoljuk szervezetünk vízveszteségét. A közlekedőket kedvező utazási feltételek várják, az erős napsütés lehet csak zavaró. Az autók belseje a melegben gyorsan felforrósodik. A száraz időben a pollenkoncentráció növekszik. Hajnalra a levegő felfrissül, a hőmérséklet 13, 17 fokig csökken.

A meleget idősek és fiatalok, kicsik és nagyok egyaránt nehezen viselik. A túlsúlyban szenvedők számára pedig különösen megterhelő lehet a napokig tartó 30 fok körüli hőmérséklet. A plusz kilók gyakran megnehezítik a mozgást és közérzetünkre is negatív hatással vannak. Aki úgy dönt, hogy szeretne megszabadulni a feleslegtől, számos diétás módszer közül válogathat. A hangsúly azonban a mértékletességen, illetve a sok friss zöldség, gyümölcs fogyasztásán van. Ezek azon túl, hogy sok antioxidánst tartalmaznak, vitaminokkal is feltöltik szervezetünket, így frissebbnek, energiával teltebbnek érezzük magunkat. Természetesen a rendszeres testmozgásról sem szabad megfeledkeznünk. Mozogjunk hetente kétszer-háromszor. Választhatjuk a sétát, a kocogást, a tornát vagy bármi egyebet, amiben kedvünket leljük. Egy kis kitartással, mely átsegít a kezdeti nehézségeken, biztos, hogy rövid időn belül örömünket leljük a sportolásban.

A hétvégén mérséklődik a nappali felmelegedés, szombaton ugyanis egy hidegfront éri el hazánkat. Különösen a nyugati megyékben lesz érezhető a lehűlés. A front érzékenyek ízületi panaszokat, fejfájást, szédülést tapasztalhatnak. A fejfájást az erős szél is fokozhatja. Elsősorban az ország nyugati és északi területein élők számíthatnak esőre, záporra, helyenként zivatarra, így nekik szükségük lehet esernyőre, bár használatát az erős szél megnehezítheti.

Vasárnap eleinte még marad a felhős idő, északon és északkeleten zápor, zivatar is kialakulhat. Később felszakadozik a felhőzet, és ismét kisüt a Nap. A hőmérséklet nem éri el a 30 fokot, kellemes nyári időre számíthatunk. A szél azonban élénk marad, ami az arra érzékenyeknél fejfájást, szédülést válthat ki.

A hidegfront érkeztével a levegő kitisztul, a pollenkoncentráció és a légszennyezettség csökken. A hűvösebb időben szervezetünk felfrissül, feltöltődik energiával. Az UV sugárzás a borongós időben szombaton mérséklődik, vasárnap azonban ismét erősebb lesz. A közlekedőket alapvetően kedvező utazási feltételek várják, de a záporok, zivatarok környezetében a nedves útszakaszok és az esetleges erős széllökések fokozott figyelmet igényelnek. A hajnali, reggeli órákban szükségünk lehet pulóverre, hiszen szombaton 14, 18 fokig, vasárnap 11, 15 fokig hűl a levegő.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.