Orvosmeteorológia – gyenge hidegfront után javuló közérzet

Kedden gyenge hidegfront okozhat panaszokat, majd frontmentes, napos idő javít közérzetünkön.

Kedden hidegfront vonul át fölöttünk, így a frontra érzékenyek fejfájást, ízületi és izomfájdalmakat tapasztalhatnak. Sajoghatnak a műtéti hegek, erősödhet a görcshajlam. A front nem okoz számottevő lehűlést, így a hirtelen hőmérséklet-csökkenés nem terheli a szervezetet. A borongós idő azonban rányomhatja bélyegét hangulatunkra. A közlekedést vizes, csúszós utak nehezítik, ezért fokozott figyelem ajánlott, növeljük a követési távolságot. Délnyugaton egy-egy viharos széllökéssel kísért zivatar is kialakulhat, hirtelen csökkentve a menetstabilitást. A kissé csapadékosabb idő kedvez az allergiában és asztmában szenvedőknek, hiszen csökken a pollenkoncentráció és a légszennyezettség is.

A front hatásait mérsékelhetjük tudatos táplálkozással. Fogyasszunk B1-, D- és E-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot tartalmazó ételeket. Válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyes zöldségeket, együnk tejtermékeket, Tízóraira vagy uzsonnára fogyasszunk gyümölcsöt vagy olajos magvakat. Kiváló káliumforrás például a banán. A gyógynövények, gyógyteák is hasznosak lehetnek, de egy esti illóolajos fürdő és masszáz is sokat segíthet.

Szerdán fronthatás már nem érvényesül, ismét a napsütés lesz jellemző az országban, bár keleten eleinte még előfordulhatnak záporok. A napos időben érezhetően javul közérzetünk, ami munkavégző képességünket is pozitívan befolyásolja. Energikusabbnak érezzük magunkat, és ez újabb lendületet adhat a hét közepén.

Egyre erősödik a nappali felmelegedés, és már a nap kellemesen meleg erejét is érezhetjük. A napsugarak azonban veszélyt is rejtenek, az UV sugárzás egyre erősebbé válik, és már közepes értéket ér el kora délután. Az érzékeny bőrűek könnyen leéghetnek, de a kevésbé érzékenyeknek is érdemes már most odafigyeli külső védelmi vonalukra. A bőr kiszáradását és öregedését mérsékelhetjük a napi minimum másfél-2 liter folyadék elfogyasztásával, illetve a fürdés utáni testápolással. A folyadék legyen ásványvíz vagy cukormentes gyümölcslé, tea, de részben a zamatos, lédús gyümölcsökből is fedezhetjük.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.