Orvosmeteorológia – frontmentes felüdülés

Az elkövetkező napokban az időjárás szinte változatlan arcát mutatja, fronthatásokra nem kell számítani. Marad a napos, kellemesen meleg, bár kissé szeles idő.

Szerdán fronthatás nem várható, az élénk szél azonban az arra érzékenyeknél fejfájást, szédülést okozhat. Kellemes, kora őszi idő élettanilag kedvezően hat szervezetünkre. A napos, mérsékelten meleg időben frissnek, energiával teltnek érezzük majd magunkat.

Napközben a sok napsütés hatására a maximum hőmérséklet 25 fok körül alakul. Az esti órákban már hűvösebb időre számítsunk, hiszen a hőmérséklet gyorsan esni kezd, ahogy a Nap lemegy. Az éjszakai órákban 15 fok alá hűl a levegő, ezért reggel legyen nálunk pulóver, kiskabát.

A légszennyezettség közepes szintű, és ebben nem várható számottevő változás. A por- és pollenkoncentráció azonban kismértékben növekszik. Az allergiások tüneteit az élénk légmozgás felerősítheti.

A Nap égető erejét olykor még érezhetjük, a déli órákban az UV sugárzás magas értéket érhet el.

A közlekedők kedvező utazási feltételekre számíthatnak, továbbra is csak a szembe sütő nap lehet időnként zavaró.

Csütörtökön sem kell fronthatással számolni. Élénk marad a légmozgás, ezért egyeseknél fejfájás, szédülés tünetei jelentkezhetnek. Erősödik a nappali felmelegedés, emiatt reflexeink kismértékben lassulhatnak, az éjszaka folyamán azonban a hűvös idő mélyebb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Összességében azonban az időjárás jótékony hatással lesz közérzetünkre.

Napközben öltözhetünk nyáriasan, reggel és este azonban legyen nálunk pulóver. Napnyugta után gyorsan hűlni kezd a levegő, és hőérzetünket tovább csökkenti az élénk szél is.

A közlekedőket ezen a napon is száraz utak, kedvező feltételek várják.

Szabadtéri programokat, ha tehetjük, mindkét napon bátran tervezhetünk. Kiránduláshoz, sétához, sportoláshoz különösen kedvező az időjárás.

Habár szerencsére a szeptember egyelőre kellemes arcát mutatja, érdemes még időben felkészítenünk szervezetünket a borongós, esős időszakra. Még van lehetőségünk arra, hogy természetes úton erősítsük immunrendszerünket, hogy az aztán ellenállóbb legyen a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Töltsük fel szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárait, fogyasszunk minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt! Ezek a nélkülözhetetlen anyagok részben a gyümölcslevekben is megtalálhatók, de természetesen csak a cukormentes vagy frissen facsart változatok jótékony hatásúak. A cukrozott, tartósítószereket tartalmazó italokat kerüljük, mert egyrészt úgynevezett üres kalóriákat visznek be szervezetünkbe, ami súlygyarapodáshoz vezethet, másrészt túlzott fogyasztásuk hozzájárul a vércukorszint tartós megemelkedéséhez.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.