Orvosmeteorológia – fronthatástól nem kell tartani

A továbbiakban is folytatódik a meleg, napos idő. Szervezetünkre megterhelően hathat a nagy napi hőingás és az erős UV sugárzás.

Szerdán ugyan pár fokkal alacsonyabb értékeket mérhetünk, az idő még mindig nyáriasan meleg marad, fronthatás nem várható. A csökkenő légköri páratartalom miatt komfortérzetünk kissé javulhat az előző napokhoz képest.
A tartós meleg kimeríti szervezetünket, öltözzünk nyáriasan, gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, ne tartózkodjunk sokat a szabadban a tűző napon.
Éjjel a hőmérséklet 20 fok alá süllyed, ekkor szellőztetéssel frissíthetjük lakásunk levegőjét.

A hőséget nem könnyű elviselni. Mindannyiunkat nyomaszt ez az időjárás, kit jobban, kit kevésbé. A kánikulában szervezetünk folyadékigénye jelentősen megnő. Így, ha érezzük, hogy szomjasak vagyunk, akkor egy pohár hűs üdítő után nyúlunk. De mi a helyzet a csecsemőkkel? Tőlük hiába várnánk ezt a mozdulatot, hisz önálló folyadékpótlásra képtelenek, viszont ők igénylik leginkább az egyenletes folyadék bevitelt.

A tartós melegben előfordul, hogy az anyatejes táplálást ki kell egészíteni. Ilyenkor a leghelyesebb, ha forralt, majd testhőmérsékletre visszahűtött vizet adunk. Mindemellett fontos odafigyelni arra, hogy az elválasztást ne a kánikula idejére tervezzük. Várjunk vele egy pár napot, míg nem csökken a hőmérséklet.
Végül, de nem utolsó sorban, a szoptató édesanyák is figyeljenek a folyadék bevitelre, mert ahhoz, hogy elegendő anyatejet termeljen a szervezetük, elegendő folyadék mennyiséget is el kell fogyasztaniuk. Ez az ő esetükben plusz 1-1,5 litert jelent.

Csütörtökön front nem lesz felettünk, meleg, napos idő várható, amely kedvez a szabadtéri programok szervezésében. A levegő hőmérséklete akár 30 fokig is emelkedhet, erős UV sugárzás várható. Gondoskodjunk megfelelő folyadékpótlásról, és figyeljünk oda bőrünk védelmére. A szabadban viseljünk nyárias, könnyed pamut öltözéket, kalapot, napszemüveget.
Estére a hőmérséklet 20 fok alá süllyedhet, gyenge marad a légmozgás, ideális feltételeket teremtve az ünnepségsorozatok zárásához. Vékony pulóverre szükségünk lehet az éjszaka folyamán.

A levegőminőség nagyvárosainkban megfelelő, bár a Budapesten zajló műrepülő verseny miatt az elkövetkezendő két napban a belvárosi levegőszennyezettség meghaladhatja az egészségügyi határértéket, ám ez olyan rövid ideig áll majd fenn, hogy az egészségre káros hatásoktól nem kell tartani.
Állóvizeink hőmérséklete a továbbiakban 23, 25 fok körül alakul, érdemes felkeresni a strandokat.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.