Orvosmeteorológia – eső után erős szelek

Vasárnap gyenge melegfront érezteti hatását. A borongós idő után azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A szél erős lesz.

Hétvégén először gyenge hideg fronthatásra lehet számítani, majd gyenge melegfront érkezik. A hidegfront miatt az ízületi panaszokkal küzdők a fájdalmak fokozódását érezhetik. A melegfront hatására fejfájás, koncentrációs zavarok jelentkezhetnek. Szombaton esős, borongós idő várható. Vasárnap ugyan néhány órára a nap is kisüthet, de élénk, a Dunántúlon erős lesz a légmozgás, ez fokozhatja a panaszokat.

Szombaton szürkébb idő a lehangoltság, melankólia miatt közvetetten immunrendszerünkre is rossz hatással lehet. Az egyhangú időjárás negatív hatásait jól megtervezett napi programokkal tudjuk semlegesíteni. Öltözzünk rétegesen, napközben vékonyabb kabát is elegendő, és vigyünk magunkkal esernyőt. A közlekedőket sokfelé nedves, csúszós utakkal találkozhatnak. Vasárnap helyenként tartósan megmaradhat a köd, inkább csak délen lesz napsütés. Később a megerősödő szél ronthatja az autók menetstabilitását. Vezessenek óvatosan! A légszennyezettség alacsony szintű. Vasárnap a ködmentes, szeles területeken friss levegőre számíthatunk.

Hétfőn az erős szélben a melegfronti hatások erősödnek, fejfájást, ingerlékenységet, álmatlanságot, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak az arra érzékenyek.

A légszennyezettség alacsony szintű. A közlekedőket erős, időnként viharos széllökések zavarhatják. Viseljünk a széllel szemben védelmet nyújtó hosszabb kabátot, valamint vékony sapkát vagy kendőt. Amikor autóba ülünk, vagy felszállunk egy tömegközlekedési járműre, ahol meleg van, vegyük le kabátunkat. A meleg kabátban gyorsan megizzadhatunk és a szélbe kilépve könnyen megfázunk. Fogyasszunk minél több teát, hogy szervezetünket hatékonyan méregteleníthessük és gondolkodásunkat serkentsük.

Ha szeretné, olvassa el a többi humánmeteorológiával kapcsolatos cikkünket is, ez esetben kattintson ide, ha viszont szeretné igénybe venni időjárás-érzékenység vizsgálatunkat Meteo Klinikánkon, akkor kattintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.