Országos rekord is dőlhet a héten, de 19 éve extrémebb volt a nyár vége

A nyár utolsó hete egyben a legforróbb hétnek is ígérkezik. Csütörtökön egy közel hetven éves melegrekord is veszélybe kerül. A késői forróság rendkívüli, de nem példa nélküli, 19 éve ennél is melegebb volt.

Szerdától péntekig az ország legnagyobb részén a napi középhőmérséklet eléri a 27 fokot, így a harmadfokú hőségriasztás kritériuma teljesül (az ANTSZ hétfőn adta ki a riasztást). Hétfőn még kellemesen hűvös volt a hajnal, a hét közepétől azonban már éjszaka sem frissül fel jelentősen a levegő, sőt a nagyobb városok belsejében még a leghűvösebb órákban sem megy 25 fok alá a hőmérséklet. Napközben keddtől szombatig a 35 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek, de helyenként 37-38 fok sem kizárt.

Csütörtökön veszélybe kerül a napi országos melegrekord is. Augusztus 25-én eddig 36,5 fok volt a legmagasabb, amit még 1943-ban mértek Túrkevén. Az új rekord akár egy fokkal is magasabb lehet.

Az 1992-es nagy augusztusi hőhullám

A mostani hőhullám mindenképpen rendkívüli, hiszen közel egy héten keresztül 7-10 fokkal melegebb lesz az átlagosnál. Páratlannak azonban nem mondható. 1992-ben forró augusztusunk volt, amely az utolsó napokban csúcsosodott ki. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy az augusztus 20-31. közötti 12 nap jelenleg is érvényes országos melegrekordjából 8 ekkor született. A hőmérséklet többször elérte a 39 fokot.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.