New Yorkot is elérheti az Irene hurrikán

A rövidesen négyes erősségűvé fejlődő Irene hurrikán a hétvégén előbb Észak-Karolinában, majd New Englandben érhet partot. Eközben pedig vészesen megközelítheti New York metropoliszát is.

Az idei atlanti szezon első hurrikánja, az Irene hétfőn alakult ki a Karib-tenger fölött. A hurrikán előbb Puerto Rico-ban okozott esőzéseket, szélviharokat, majd Dominikát és Haitit ostromolta, jelenleg pedig a Bahama-szigetek fölött örvénylik, és széle már érinti Floridát is. Az előrejelzések alapján észak felé kanyarodva négyes erősségű hurrikánként halad el a Floridai-félsziget mellett, és helyi idő szerint vasárnap hajnalban partot ér Észak-Karolina partvidékén. Ekkor az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerint hármas erősségnek felel majd meg. Ezt követően, fokozatosan gyengülve, tovább tart észak, északkeleti irányba a partok mentén, és New England területén léphet újra szárazföldre hétfőre virradóan. Eközben azonban mintegy 50 km-re megközelítheti New York városát is - kettes hurrikánként, ami 130-160 km/órás szeleket jelentene.


Az Irene várható útvonala (wunderground.com)

Az Irene a Bahamákat Cat Island-nél közel 200 km/órás 10 perces átlagszelekkel és 240 km/órás lökésekkel érte el (hármas erősségű hurrikán), és még mielőtt elhagyná a szigetcsoportot, csütörtökön jó eséllyel átlépi a négyes hurrikánfokozatot is.

Az Irene egy igen erőteljes és nagy kiterjedésű trópusi ciklon, és komoly veszélyeket rejt magában azokra a területekre nézve is, amelyeket csak a vihar széle kap el. Útjában intenzív esőzés, áradások, pusztító orkánszelek várhatók, és a szakemberek a hurrikán előoldalán 3-4 méteres tengerszint-emelkedésre figyelmeztetnek, a hullámok pedig még magasabbak lehetnek. Így a tengervíz a partoktól több km-re fekvő sík területeket is eláraszthat.


Az Irene hurrikán műholdképe 08.25-én 10:15 UTC-kor. A ciklon a Bahamaák fölött látható, a kép bal felső sarkában a Floridai-félsziget húzódik, jelölve rajta Miami városa. (nhc.noaa.gov)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.