Nem a Tornádó Sétányon pusztít a legtöbb tornádó?

Ebben az évben eddig 750 tornádót jelentettek az Egyesült Államokban. A legfrissebb megfigyelések szerint nem a Tornádó Sétányon alakul ki a legtöbb pusztító forgószél.

Egy új kutatás szerint, melynek vezetője Grady Dixon a Mississippi Egyetem meteorológusa, a legtöbb tornádó az úgynevezett Dixie Sétányon, Mississippi állam délkeleti részén, Smith megyében fordul elő.

Az új tanulmány nem csupán a tornádók számát veszi figyelembe, hanem azt is, hogy azok milyen hosszú úton érintkeztek a talajjal. Dixon és kollégái azt találták, hogy nagyobb a valószínűsége a tornádók rombolásának a Dixie Sétányon, mint a Tornádó Sétányon.

Forrás: Karl Gelles, Doyle Rice, USA TODAY

A Dixie Sétány Arkansas Tennessee, Mississippi, Louisiana és Alabama államok egyes részein terül el. A kutatók szerint a mostani felfedezés oka az lehet, hogy a Dixie Sétányon a legtöbb tornádó hosszú életű és gyors mozgású, ezért hosszú utat járnak be.

Dixon példaként említette, hogy 1700 colorado-i tornádót vizsgáltak meg, és ezeknek az átlagos nyomuk a felszínen 1 mérföld volt, míg a Mississippi államban vizsgált 1600 forgószél átlagos útja 5 mérföld körüli.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.