Nem ér véget a viharos idő Észak-Európában

Napok óta sorra érik el Skandináviát és a Brit-szigeteket a markáns ciklonok, és egyelőre csak átmenetileg csendesülhet az idő.

Az elmúlt napokban Izland térségében sorra jöttek létre a ciklonok, amelyek a Brit-szigetek és Skandinávia felé vonulnak - a kontinens nagy része felett ugyanis anticiklon helyezkedik el, ami megakadályozza azok betörését a közép-európai térségbe, noha szombaton és hétfőn egy-egy hidegfronti szakasz bennünket is elért, átmenetileg felszakítva a hidegpárnát.

Jelenleg egy több középpontú ciklonrendszer ostromolja viharos, helyenként orkán erejű szelekkel Nyugat-, Északnyugat-Európát. Az egyik fő központ a Norvég-tenger felett örvénylik (ezt Arno névre keresztelte a Német Meteorológiai Szolgálat), a másik pedig ennek déli peremén, a Brit-szigetek és Izland között keletkezett (ez a Zafer nevet kapta).


November 30-ára előrejelzett talaj légnyomás és fronttérkép.
(wetternet.de)

A ciklonrendszer nagy területen okoz szélerősödést, Nagy-Britanniában, Norvégiában és helyenként Oroszországban orkán erejű (120 km/óra feletti) szelek is előfordultak. A legerősebb széllökést tegnap az Arhangelszk közelében fekvő Kotlas (54 m) városában mérték, ahol 180 km/órát mutatott a szélmérő.

Korábbi ciklonok hatására, az elmúlt alig egy hétben többször regisztráltak hasonló erősségű szeleket a Skót-felföldön elterülő Cairngorm hegységben (1254 m) is - a hét elején 200 km/óra is előfordult -, míg október 25-én, pénteken a norvég partok közelében, egy apró szigeten található Ona Ii (15 m) állomáson 230 km/órát is mutatott a szélmérő!

A térségben a hét hátralévő részében is viharos időjárás lesz jellemző. A mostani ciklonrendszer észak, északkelet felé helyeződik, de közben hatását Franciaországban, Németországban és a Baltikum területén is érezteti majd. Átmeneti szünetet követően péntek magasságban várhatóan egy újabb, igen erős ciklon éri el Nyugat-Európát, ami ismét nagy területen okoz majd viharos, orkán erejű szeleket. A jelenlegi számítások szerint ennek déli peremén, a Brit-szigetek térségében egy másik viharciklon is generálódhat, ami akár a Kárpát-medencében is éreztetheti majd jelenlétét.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.