Németországot már eláztatta a hozzánk hétfőn érkező hidegfront

A hétvégén Németországban heves záporokat, zivatarokat okozott a rövidesen hozzánk is megérkező hidegfront. Volt, ahol egy egész lakótelep került víz alá.

Szombaton Németország fölött tartózkodott az a hidegfront, amely hétfőn délután érkezik meg a Kárpát-medencébe. A frontot heves záporok, zivatarok kísérték, amelyek különösen az éjszakai órákban voltak intenzívek. A viharokat többfelé jégeső, felhőszakadás és villámlás kísérték.

A viharok leginkább Mecklenburg-Vorpommern tartományt érintették. Itt több utca és pince víz alá került, és az egyik autópályát is le kellett zárni, mert Lübersdorfnál 10 cm magasan állt rajta a víz. A Balti-tenger partvidékén fekvő Rostock városában rövid idő annyi eső esett le (12 óra alatt 53 mm), hogy egy egész lakótelepet elöntött a víz, miután a környező víztározó megtelt és kiöntött. A tartományi székhely Schwerinben is 42 mm csapadékot mértek az éjszaka folyamán, míg Bresegardban egy villámcsapás miatt lángra kapott egy parasztház.

Viharokra azonban nem csak északon került sor, hanem a délnyugati országrészben is. Breisgauban (Baden-Württemberg) több fát kidöntött a viharos szél. A szászországi Tholeyban egy óra alatt 30 mm eső esett, amit 70 km/órát meghaladó széllökések kísértek.

A hidegfront vasárnap további esőket, záporokat, zivatarokat okozott Németország délkeleti, keleti felén, valamint Csehország és Ausztria nyugati részein. A front a hétfő kora délutáni órákban éri el a Kisalföldet, és egyre többfelé okoz záporokat, zivatarokat, amelyeket rövid idő alatt nagy csapadék, de jégeső is kísérhet. A szél megerősödik, viharos lökések is előfordulhatnak. A front mögött mintegy 8-10 fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

A front kedden és szerdán a keleti országrészben okoz még felhősödést, záporokat, majd elhagyja térségünket, keleten is több órára kisüt a nap. Csütörtöktől a szél is mérséklődik, és lassan melegszik az idő.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.