Négyes erősségű lett a szezon első hurrikánja

Az Adrian lett az első hurrikán a Csendes-óceán keleti medencéjében. Négyes erősségűvé fejlődött.

A Csendes-óceán keleti medencéjében Mexikó partjaitól nyugatra jelent meg az idei szezon első hurrikánja, az Adrian. A kedden kialakulásnak indult trópusi képződmény csütörtökön gyors fejlődést mutatott és péntek hajnalra elérte a Saffir-Simpson skála szerinti négyes hurrikánfokozatot. Ez 220 km/órás átlagszeleket és közel 270 km/órás maximális lökéseket jelent. Az Adrian 15 km/órás sebességgel halad nyugat felé a Csendes-óceánon a partoktól mintegy 500 km távolságban, és az elkövetkező napokban már folyamatos gyengülését várják a szakemberek.


Az Adrian műholdképe 2011.06.10-én(NOAA).

A haladási útvonalával kapcsolatban némi bizonytalanság áll fenn, de a legfrissebb modellfutások egyöntetűen azt mutatják, hogy nem fog partot érni az amerikai kontinensen.


Az Adrian lehetséges trajektóriái a 2011.06.10-i előrejelzések szerint. (wunderground.com)

Eközben a Csendes-óceán másik felén, a Fülöp-szigetek térségében is fejlődésnek indult egy trópusi képződmény, ami a Dél-kínai-tengeren halad majd észak felé az előrejelzések szerint. Ez péntek hajnalra trópusi viharrá erősödött és a Sarika nevet kapta. Csak kismértékű erősödést várnak, de a viharos szél és az esők a Fülöp-szigetek mellett Kínát és érintik majd, hiszen az előrejelzések szerint a hétvégén már Kína keleti partjai fölött fog haladni.


A Sarika trópusi vihar a műholdképen (JTWC)

Az Arab-tenger fölött is van esély egy trópusi viharrendszer kialakulására, az itt örvénylő ciklon ugyanis egyre rendezettebbé válik. A ciklon heves zivatarokat okoz Nyugat-India és Omán térségében. A rendszer azonban az indiai szubkontinensre jellemző délnyugati monszunesők kezdetét is jelezheti, amennyiben mégsem erősödik trópusi ciklonná.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!