Monszun, áradás és földcsuszamlás Bangladeshben

Dél-Ázsiában kezdetét vette a nyári monszun időszak. Az első komolyabb esőzés máris több tucat életet követelt.

Ázsia déli részén megkezdődött a nyári monszun időszak. Az indiai nyári monszun általában júniustól szeptemberig tart, ekkor a déli, délnyugati áramlással meleg, nedves légtömeg áramlik az Indiai-óceán felől a szárazföld felé. A légtömeg útjába a magas hegységek, mint a Himalája hegyvonulatai akadályt képeznek, és felemelkedésre késztetik azt. Ezzel beindul a felhő- és csapadékképződés, és óriási mennyiségű csapadék hullik a térségre - ez több 100 mm havi csapadékösszegeket jelent. Majd megfordul az áramlás, így a szél a szárazföld belseje felől fúj, ezzel beköszönt a száraz időszak.

A rengeteg csapadékot hozó nyári monszun, és a száraz hónapokat hozó téli monszun.

A most kezdődött monszunesők következtében kialakult áradások és földcsuszamlások 48 emberéletet követeltek Bangladeshben - Cox's Bazar és Bandarban térségében, de emellett több tucatnyian eltűntek. Számos lakóházat eltemetett a sárlavina az ország délkeleti partvidékén. A katasztrófát több napos folyamatos esőzés előzte meg. Cox's Bazarban például az elmúlt négy nap alatt közel 470 mm csapadék hullott - megemlítendő, hogy a térségben a júniusi csapadékösszeg közel 830 mm, a legcsapadékosabb július folyamán pedig közel 1100 mm hullik.

A csapadékos hónapok alatt Bangladesht gyakran sújtják áradások és földcsuszamlások, ezekkel a természeti katasztrófákkal a térségben élőknek évről évre szembe kell nézniük. Az egyik legsúlyosabb katasztrófa 2007 júniusában történt, akkor mintegy 123 ember veszette életét Csittagong térségében egy pusztító földcsuszamlást követően.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.