Milyen telünk lesz a népi jóslás szerint?

Orsolya és Dömötör elárulhatja, milyen lesz az idei tél.

A népi hiedelem szerint Orsolya napja (október) elárulja, hogy milyen télre számíthatunk, a hiedelem ugyanis úgy tartja, a közeledő tél olyan lesz, mint amilyen időt ez a nap hozott (Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az Karácsonyig meg is marad). Nos, október 21-én, csütörtökön országszerte több órára kisütött a nap, csak néhol fordult elő kisebb eső, záporeső. Ugyanakkor a Dunántúli- és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein az idei szezon első hózáporai is kialakultak. A hőmérséklet 2-3 fokkal maradt el a sokéves átlagtól, hajnalban pedig az ország döntő részén fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

A népi hagyomány Dömötör napját (október 26.) is kitünteti: úgy tartják, ha ezen a napon hideg szél fúj, a tél is igen hideg lesz. A jelenlegi számítások szerint Dömötör borús, esős időt hoz, és az északias szél a Dunántúlon megerősödik, miközben az ország nagy részén 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Más jóslások szerint, ha októberben még meleg van, akkor a február zord, hideg idővel köszönt majd be, míg ha Mindszent havában hideg szelek fújnak, enyhe januárra számíthatunk. Idén októberben mindeddig az átlagosnál pár fokkal hűvösebb volt, bár október első felében mintegy másfél hétre visszatért a (hűvös) vénasszonyok nyara. Október 13-án a délkeleti határszélen a 20 fokot is elérte a hőmérő higanyszála. Az erős északias szelek eddig elkerülték térségünket, de most a hét közepén átmenetileg sarkvidéki eredetű levegő áramlott a Kárpát-medence fölé erős légmozgások kíséretében, és a szél az előttünk álló héten is, főként a Dunántúlon többször megerősödik.

A tél és a karácsony még messze van, időjárásával kapcsolatosan meteorológiai előrejelzések egyelőre nem állnak rendelkezésre. A népi jóslás alapján Orsolya enyhe, csapadékszegény, Dömötör viszont hideg telet ígér, míg az átlagosnál hűvösebb idő talán rövidebb téli szezont sejtet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.