Megjelentek a tavasz első zivatarai

Pénteken sokfelé 15 fok fölé melegedett a levegő, nem egy helyen a 20 fokot is megközelítette délután a hőmérséklet. A nap zárásaként a nyarat idéző zivatarok is megjelentek.

A héten intenzív melegedés kezdődött térségünkben, és pénteken az Északi-középhegység és az északkeleti tájak kivételével már szinte mindenütt 15 fok fölé melegedett a levegő. Elmondható, hogy országosan melegebb volt az ilyenkor szokásos évszakos átlagnál, délen és a Dunántúlon 10 fokkal is. Mórahalmon, Soltvadkerten és Battonyán 19 foknál is melegebbet mértünk, de Budapest 18. kerületében is több mint 15 fok volt.

Az ICI Interaktív Zrt. hőtérképe pénteken délután fél 4-kor

Az északi tájakat jellemző mérsékeltebb felmelegedésnek a vastagabb felhőzet volt az oka, délen és a Dunántúlon azonban a beáramló meleg levegő mellett az egyre magasabban járó Nap is emelni tudott a hőmérsékleten. Mindemellett nagy volt a relatív páratartalom, szinte "fülledtnek" is érezhettük a levegőt, és a labilis helyzetben először csak egyre magasabbra tornyosultak a gomolyfelhők, végül pedig zivatarok is kialakultak.

Az első villámok a fővárostól kissé délnyugatra jelentek meg, aztán az Alföldön többfelé tapasztalhattunk mennydörgést és villámlást. A zivatarok mellett heves, rövid ideig tartó záporok tették sokfelé változatossá az időjárást. 

A hétvégén is folytatódik ilyenkor szokatlan enyhe idő, de akkor sem lesz zavartalan a napsütés, és ismét van esély záporok, sőt, akár zivatarok kialakulására is. 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.