Markáns hidegfront vonult át az országon

A hidegfront eleinte többfelé okoz esőt, záporesőt, helyenként zivatart, majd hajnaltájban északnyugat felől lassan szűnik a csapadék.

23:05
Többfelé esik az eső immár a Duna-Tisza közén is, majd az éjszaka második felében a csapadéksáv a Tiszántúlra is áthúzódik, miközben nyugaton már a felhőzet felszakadozása kezdődik el.

21:00
A Dunántúl legnagyobb részén esik az eső, és erős, helyenként viharos északnyugati szél fúj. Elsősorban a délnyugati határszél mentén intenzív a csapadéktevékenység. Ott az utóbbi órákban 3-7 mm eső hullott az ICI mérőműszerei szerint. Lassan a Duna vonalától keletre is kialakulnak záporok.

19:25
A frontális felhőzet átlépte a Duna vonalát, a gyenge záporok Nógrád megyét is elérték, eközben az összefüggő csapadékzóna is fokozatosan halad keleti, délkeleti irányba. A következő órákban a főváros térségében is várható eső, záporeső, szélerősödés.

18:00
A főváros térségében és a Dél-Dunántúlon is megnövekedett a felhőzet, de ezeken a tájakon egyelőre csak helyenként hullik záporeső. Ugyanakkor a nyugati határszél mentén közepes eső, osszefüggő capadékzóna figyelhető meg. A Dunántúon egyre többfelé fúj erős,néhol viharos északnyugati szél.

16:45
Nagyjából a Biatorbágy-Siófok-Szentgotthárd vonaltól északnyugatra fordul elő elszórtan gyenge intenzitású eső, záporeső, a Bakonynál pedig gyenge zivatarok alakultak ki. A csapadéksáv fokozatosan délnyugatra és a Duna vonala irányába halad tovább, miköben a Kisalföldön és a Balaton térségében feltámadt a szél, és a kora délutánihoz képest mintegy 6-8 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

15:45
Másodfokú viharjelzés lépett érvénybe a Velencei-tavon is. Egyelőre újabb villámtevékenységről nincs észlelés, de a csapadéksáv fokozatosan terjed kelet felé. A főváros a kora esti órákban érheti el.

15:20
Másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonon. Miközben a Kisalföldön egyre többfelé ered el az eső, az ország más részein még szinte hétágra süt a nap. Pécsett közel 24 fokot mutat a hőmérő, kora nyárias idő van. Fertőszentmiklóson ugyanakkor 22 fokról mindössze 14 fokra hűlt le a levegő alig egy óra alatt.

14:45
Az északnyugati határt már átlépte a csapadék első hulláma, Sopron és Fertőszentmiklós térségében már esik az eső, egy-egy villámlást is regisztráltak. A szél itt már északnyugatira fordult és átmenetileg megerősödött, és a csapadék miatt gyorsan hűl a levegő - 40 perc alatt közel 7 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Villámtevékenység némi csapadék kíséretében a Velencei-tó északi vidékén is előfordult.

Esőfelhők gyülekeznek Fertőszentmiklós felett 14:25-kor.

13:30
A hidegfront már Közép-Ausztria felett húzódik, az előtte labilissá vált légtömegekben azonban már kipattantak az első záporok, zivatarok a Bécsi-medencében és az Alpok lábainál. A Kisalföldön már kisebb felhősödés vette kezdetét, de még sok a napsütés, és a hőmérséklet 21, 22 fok körül alakul.

8:28

Az Alpoktól Németországon keresztül Finnországig vastag frontfelhőzet szeli át Európát, amely mentén sokfelé alakul ki eső, zápor, északon havazás. Ez a frontzóna érkezik meg hozzánk is.

Hazánkban a nap első felében csak kevés felhő lesz az égen, és a hőmérséklet csúcsértéke mindenhol 20 fok fölött alakul, folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb, napos időjárás. A délutáni órákban északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket. Hatására erőteljes felhősödés kezdődik, és a Dunántúlon egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, amelyet jégeső, lokálisan nagy csapadék is kísérhet. Egyúttal az északnyugatira forduló szél is megerősödik, 60-70 km/órás viharos lökésekre is számítani kell a nyugati országrészben.

A csapadéksáv az esti órákban várhatóan már a főváros térségét is eléri, majd éjszaka tovább halad kelet felé. Kedden reggel az Alföldön lesz szükség az esernyőkre, majd a déli órákra a frontzóna átlépi a határt, és napközben a gomolyfelhősödés mellett már csak elszórtan valószínű zápor, esetleg zivatar.

Változékonyan alakul a hét

A front mögött beáramló levegő mintegy 7 fokos hőmérséklet-csökkenést eredményez, így kedden a csúcsértékek országos átlagban már csupán 15 fok körül alakulnak. A jelenlegi előrejelzések szerint a hét közepén már ismét várhatók 20 fok fölötti értékek, de csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!