Markáns hidegfront vonult át az országon

A hidegfront eleinte többfelé okoz esőt, záporesőt, helyenként zivatart, majd hajnaltájban északnyugat felől lassan szűnik a csapadék.

23:05
Többfelé esik az eső immár a Duna-Tisza közén is, majd az éjszaka második felében a csapadéksáv a Tiszántúlra is áthúzódik, miközben nyugaton már a felhőzet felszakadozása kezdődik el.

21:00
A Dunántúl legnagyobb részén esik az eső, és erős, helyenként viharos északnyugati szél fúj. Elsősorban a délnyugati határszél mentén intenzív a csapadéktevékenység. Ott az utóbbi órákban 3-7 mm eső hullott az ICI mérőműszerei szerint. Lassan a Duna vonalától keletre is kialakulnak záporok.

19:25
A frontális felhőzet átlépte a Duna vonalát, a gyenge záporok Nógrád megyét is elérték, eközben az összefüggő csapadékzóna is fokozatosan halad keleti, délkeleti irányba. A következő órákban a főváros térségében is várható eső, záporeső, szélerősödés.

18:00
A főváros térségében és a Dél-Dunántúlon is megnövekedett a felhőzet, de ezeken a tájakon egyelőre csak helyenként hullik záporeső. Ugyanakkor a nyugati határszél mentén közepes eső, osszefüggő capadékzóna figyelhető meg. A Dunántúon egyre többfelé fúj erős,néhol viharos északnyugati szél.

16:45
Nagyjából a Biatorbágy-Siófok-Szentgotthárd vonaltól északnyugatra fordul elő elszórtan gyenge intenzitású eső, záporeső, a Bakonynál pedig gyenge zivatarok alakultak ki. A csapadéksáv fokozatosan délnyugatra és a Duna vonala irányába halad tovább, miköben a Kisalföldön és a Balaton térségében feltámadt a szél, és a kora délutánihoz képest mintegy 6-8 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

15:45
Másodfokú viharjelzés lépett érvénybe a Velencei-tavon is. Egyelőre újabb villámtevékenységről nincs észlelés, de a csapadéksáv fokozatosan terjed kelet felé. A főváros a kora esti órákban érheti el.

15:20
Másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonon. Miközben a Kisalföldön egyre többfelé ered el az eső, az ország más részein még szinte hétágra süt a nap. Pécsett közel 24 fokot mutat a hőmérő, kora nyárias idő van. Fertőszentmiklóson ugyanakkor 22 fokról mindössze 14 fokra hűlt le a levegő alig egy óra alatt.

14:45
Az északnyugati határt már átlépte a csapadék első hulláma, Sopron és Fertőszentmiklós térségében már esik az eső, egy-egy villámlást is regisztráltak. A szél itt már északnyugatira fordult és átmenetileg megerősödött, és a csapadék miatt gyorsan hűl a levegő - 40 perc alatt közel 7 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Villámtevékenység némi csapadék kíséretében a Velencei-tó északi vidékén is előfordult.

Esőfelhők gyülekeznek Fertőszentmiklós felett 14:25-kor.

13:30
A hidegfront már Közép-Ausztria felett húzódik, az előtte labilissá vált légtömegekben azonban már kipattantak az első záporok, zivatarok a Bécsi-medencében és az Alpok lábainál. A Kisalföldön már kisebb felhősödés vette kezdetét, de még sok a napsütés, és a hőmérséklet 21, 22 fok körül alakul.

8:28

Az Alpoktól Németországon keresztül Finnországig vastag frontfelhőzet szeli át Európát, amely mentén sokfelé alakul ki eső, zápor, északon havazás. Ez a frontzóna érkezik meg hozzánk is.

Hazánkban a nap első felében csak kevés felhő lesz az égen, és a hőmérséklet csúcsértéke mindenhol 20 fok fölött alakul, folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb, napos időjárás. A délutáni órákban északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket. Hatására erőteljes felhősödés kezdődik, és a Dunántúlon egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar, amelyet jégeső, lokálisan nagy csapadék is kísérhet. Egyúttal az északnyugatira forduló szél is megerősödik, 60-70 km/órás viharos lökésekre is számítani kell a nyugati országrészben.

A csapadéksáv az esti órákban várhatóan már a főváros térségét is eléri, majd éjszaka tovább halad kelet felé. Kedden reggel az Alföldön lesz szükség az esernyőkre, majd a déli órákra a frontzóna átlépi a határt, és napközben a gomolyfelhősödés mellett már csak elszórtan valószínű zápor, esetleg zivatar.

Változékonyan alakul a hét

A front mögött beáramló levegő mintegy 7 fokos hőmérséklet-csökkenést eredményez, így kedden a csúcsértékek országos átlagban már csupán 15 fok körül alakulnak. A jelenlegi előrejelzések szerint a hét közepén már ismét várhatók 20 fok fölötti értékek, de csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.