Markáns Dán ciklon rendezte át a kontinens időjárását

Szombaton Dánia felett volt annak a ciklonnak a középpontja, amely a nagy közép-európai csapadéktól kezdve a moszkvai kánikuláért felelős.

Közép-Európában sokfelé volt árvíz, miközben a kontinens északkeleti részén kánikula uralkodott július harmadik teljes hetében. A két időjárási esemény szoros kapcsolatban áll egymással: mindkettő egy markáns ciklonnak köszönhető.

A ciklon még a hét közepén fejlődött ki az Alpok felett, majd a Kárpát-medencén is áthaladva előbb észak, majd északnyugat felé sodródott. Útját jelentősen befolyásolta a Kelet-Európa felett tartózkodó anticiklon.

A ciklon útja során jelentős csapadékot okozott, Németországban, Csehországban és Lengyelországban több folyó is kilépett a medréből. Pénteken Rostockban, a német kikötővárosban több mint 110 mm eső hullott le 24 óra alatt. A ciklon középpontja Dánia fölé húzódott szombaton, és ekkor mélyült ki legjobban a légörvény, azaz központi nyomása (995 hPa) ekkor érte el a legkisebb értéket. A dániai elhelyezkedés újabb nagy csapadékot jelentett a térségben, miközben a ciklon nyugati oldalán, az Északi-tengerben 100 km/órás széllökések korbácsolták fel a vizet.

A ciklon kelet szélén ugyanakkor tartósan meleg légtömegek hatolnak a Kelet-európai-síkságra, így arrafelé kánikula alakult ki.

A ciklon egyik érdekessége, hogy a kontinens középső vidékére elszállított hűvös levegőt északkelet felé tolja. Mivel Finnországban pénteken és szombaton nyári idő honolt, a vasárnapi hidegfont ez esetben pontosan dél felől éri el a térséget a szokásos északias hidegbetörés helyett.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.