Marad a meleg, a déli órákban ne tartózkodjunk a szabadban! – orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula, a hétvégén sem enyhül az idő. Szombaton még másodfokú hőségriasztás van érvényben, ami annyit jelent, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. A nappali 35 fok körüli hőmérsékletek az éjszaka folyamán sem csökkennek 20 fok alá. A nagy melegben érdemes vízparti programokat szervezni, de igen erős lesz az UV sugárzás, gondoskodjunk bőrünk, szemünk védelméről!

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, de a hőmérséklet még mindig 30 °C közelében alakul. A tartós meleg egyre jobban megviseli szervezetünket, ha tehetjük, pihenjünk a hétvégén. Az izzadás során elvesztett ásványi sók mennyiségét hidegen is fogyasztható zöldséglevesekkel pótolhatjuk. A lédús gyümölcsök fogyasztása is ajánlott ilyenkor, mivel ezek is folyadékpótló hatásúak. Állóvizeink már kellemes hőmérsékletűek, azonban ha vízpartra megyünk, ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről. Viseljünk napszemüveget, széles karimájú kalapot, lenge, természetes anyagból készült ruhákat. Válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet, hogy megelőzzük a napégést. A strandokon ne ugorjunk egyből a vízbe, mivel felhevült testünket igen nagy hőstressznek tehetjük ki, amely szívmegállást is okozhat.

A levegő porszintje és a légszennyezettség közepes. A pollenkoncentráció növekszik, országszerte a fűfélék, a lórom, az útifű és a pázsitfűfélék okoznak panaszt, a Tiszántúlon magasabb a pollenkoncentráció, az erre érzékenyeknek számíthatnak a tüneteik erősödésére.

Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül,  a változóan felhős ég miatt az UV sugárzás mértéke is csökken majd. Marad a kánikulai meleg. Mivel a jövő hét közepéig nem várható jelentősebb enyhülés, a szívbetegek és a keringési panaszokkal küzdők inkább halasszák el a fizikai megterheléssel járó munkáikat. Ha mégsem tehetik, válasszák a tevékenységhez a késő délutáni, vagy a kora reggeli órákat. A tartós melegben egyre nő az infarktus- és a mélyvénás trombózis veszélye. Figyeljünk oda a beteg, idős emberekre is, illetve a kisgyermekeinkre, hiszen az ő vízháztartásuk nem olyan stabil. A közlekedésben a kialvatlanság miatt megnövekedett reakcióidővel kell számolni. Tartsunk nagyobb követési távolságot!

Kedden front nem lesz felettünk. Marad a meleg, csak a jövő hét közepétől várható enyhülés.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!