Műtéti hegek fájdalma jelezheti a havazást – humánmeteorológia

Szerdán az északi és a keleti országrészben, csütörtökön az ország területén elszórtan jelentkezhet havazás, melyet a csonttöréssel, friss műtéti heggel rendelkezők előre megérezhetnek. Kettősfronti hatás várható, mely vérnyomás ingadozást, fejfájást eredményezhet.

Szerdán enyhe kettősfronti hatásra lehet számítani. Az ízületi panaszokkal küzdők a hideg időben ügyeljenek derekuk, térdük, könyökük melegen tartására is. A havazásban, hószállingózásban gazdag hétkezdetet a csonttörések, műtéti hegek fájdalma is jellemezheti. Kevés lesz a napsütéses órák száma, tovább csökken a komfortérzet, azonban a gyenge, mérsékelt légmozgás nem csökkenti tovább a hőérzetet. Az utakon a keleti és az északi megyékben készülhetünk a friss csapadéktól csúszósabb szakaszokra, de az egész országban előfordulhat lefagyott útburkolat. Egyeseknél a front hatására növekszik a reakcióidő is. Vezessünk körültekintőbben!

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte alacsony, és a következő napok időjárásának köszönhetően alig fog változni. Az alacsony légszennyezettség jó hatással van a légúti betegek állapotára, a fagyos idő azonban panaszokat okozhat náluk. A hideg, száraz levegő irritálja a túlérzékeny légutakat, és gyulladást, asztmás rohamot válthat ki. Ilyen időjárási helyzetben a szájban és az orrban található nyálkahártya is kiszáradhat, könnyebben megtelepedhetnek rajta a kórokozók, így növekszik a fertőzésveszély.

Csütörtökön továbbra is enyhe kettős fronthatás várható, azonban a fagyos idő markánsabb hatása is érvényesül. Intenzívebb vérnyomás ingadozásra a Dunától keletre élők számíthatnak. Borult idő várható szinte egész nap, mely lehangoltságot eredményezhet. A szívbetegek a fagyos időben galagonya tea fogyasztásával mérsékelhetik panaszaikat.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás várható, tovább csökkennek a hajnali hőmérsékletek. A légmozgás is megélénkül, csökkenő hőérzettel kell számolni. Többórás napsütés várható, melyet érdemes kihasználni, az időjárásnak megfelelő, meleg, réteges öltözetben, szélvédett helyeken ajánlott egy rövidebb sétát tenni, és feltöltődni a napsütés energiájával.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.