Lecsófesztivál és parasztolimpia a hétvégén

Szeptember első hétvégéjén két városban is fesztivállal hódolnak népszerű ételünk, a lecsó előtt, és akár parasztolimpián is megmérettethetjük magunkat.

A magyar konyha egyik hagyományos és legismertebb fogása a lecsó. A paradicsomos-paprikás alapú eledel a nyári hónapok klasszikus étele, így nem véletlen, hogy ebben az időszakban sorra rendezik hazánkban a lecsófesztiválokat. Szeptember első hétvégéjén is ellátogathatunk ilyen gasztronómiai rendezvényekre.

A főváros közeli Gyömrőn szeptember 3-án kerül megrendezésre a II. Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál. A lecsófőző verseny mellett számos táncos és színházi előadással szórakoztatják a nagyérdeműt, de lesz többek közt íjász, solymász és vadász bemutató, kirakodó vásár és lovaskocsikázás is, a nap végén pedig utcabálon vehetnek részt a kilátogatók. A gasztronómia szerelmeseit bor- és pálinka különlegességekkel, helyben sütött hagyományos magyar ételekkel várják, de megkóstolhatnak különleges sajtokat, lekvárokat, mézeket is.

A fesztiválon második alkalommal kerül megrendezésre a vicces falusi szokásokra, hagyományokra épülő Parasztolimpia. A versenyre 5 fős csapatokat várnak (előzetes nevezéssel), amelyek például farönk hasogatásban, kukoricamorzsolásban, gumicsizsma hajításban, létrafutásban vagy épp csirkefogásban mérhetik össze tudásukat. A győztes csapat elnyeri az óriás vándorkupát és a 2011. Legnagyobb Parasztjai címet. Aki nem kíván aktívan részt venni a versenyszámokban, az nézőként élvezheti a programokat egy igazán kellemes, tóparti környezetben.

Aki inkább az alföldi vidéket részesíti előnyben, az szeptember 2-3. között a Szentesi Lecsófesztiválra látogathat el. Itt is számos könnyű zenei koncerttel, táncbemutatókkal, gyermekprogramokkal várják a közönséget, lesz szalonnasütés és lecsófőzés, és lehetőség nyílik kóstolásra is. A rendezvényt tűzijáték zárja.

És akkor pár szót a várható időjárásról. Pénteken borongós idő ígérkezik, és ekkor többször záporok, zivatarok zavarhatják meg a szabadtéri programokat, szombaton azonban az ország döntő részén már száraz, napos időre van kilátás. A hőmérséklet a kellemes 24, 30 fok között alakul.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.