Kritikus vízhiány Szíriában

Egy frissen megjelent ENSZ tanulmány szerint az arab országban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszálya tombol három éve.

Néhány évtizeddel ezelőttig a szíriai Orontes folyó halban gazdag, bővizű folyó volt. Manapság viszont már algák borítják a vízfelszínt, és a sivatag is egyre közelebb kerül.

A folyó egyre szennyezettebb, terményeink minősége egyre csak romlik, és mostanra már az is alig elég a családunknak, amit saját magunk termelünk meg - mondja a 80 éves Mohammad al-Hamdo földműves. Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszálya miatt, Szíriában több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A közel-keleti térségben megerősödtek azok a vélemények, hogy a közel-keleti országoknak közös vízpolitikát kell folytatniuk és közösen kell szembenézniük a várhatóan egyre szárazabb időjárással és a vízkészletek csökkenésével.

Az Eufrátesz, amely Törökországból ered és Szírián és Irakon keresztül éri el a tengert, szennyezett és elszikesedett. Az áradásokat a Törökországban épült gátak és a gyorsan növekvő populáció csökkentik.

Mohammed Okla egy, a közül a majd negyedmillió szír földműves és családjaik közül, akiket az utóbbi 3 évben a szárazság földjük elhagyására kényszerített, áll egy frissen megjelent ENSZ tanulmányban.

A marháim kétharmadát elvesztettem azok után, hogy kiszáradt a kutam - mondta Okla, aki 5 hónappal ezelőtt hagyta el a keleti Hasaka tartományt és most Damaszkusz fő hulladéklerakója mellett egy sátorban él két feleségével és 15 gyerekével együtt. Damaszkusz 30 km-es körzetéből a parasztok többsége a fővárosba költözött és jelenleg sátrakban vagy kalyibákban lakik.

Szíria rendelkezik a régióban az egyik legfejlettebb mezőgazdasággal. A mezőgazdaság adja az ország GDP-jének 20 %-át, fontos a búza, olivaolaj, gyümölcs és zöldségtermesztés, illetve a marhatenyésztés is. A 20 milliós népesség közel fele a mezőgazdaságból él. A jelenlegi aszály követeztében viszont például az Irakkal szomszédos Hasakah tartományban a tervezett 1,9 millió tonnás búzatermés helyett, csak alig 900 ezer tonna búzát takaríthatnak majd be.

A tanulmány szerint a szokatlan szárazság Szíria területének 60 %-át érinti. Az ország mezőgazdasága az elérhető vízmennyiség 90 %-át felhasználja, ugyanakkor az utánpótlást 60 %-ban fúrt kutakból nyerik, melyekben a vízszint drasztikusan lecsökkent.

Ha szeretné, olvassa el további Időhíreinket, kettintson ide!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.