Kiadós eső áztatja a Közel-Keletet

A Közel-Kelet nyugati részén szombattól keddig jelentős eső hullott, helyenként az átlagos áprilisi csapadékösszeg duplája esett le három nap alatt.

Egy mediterrán ciklon érkezett szombaton a Földközi-tenger keleti medencéje fölé. Hatására Libanonban helyenként 100, Izrael legnagyobb részén 30-50 milliméter eső hullott kedd reggelig. Jelentős eső volt Szíriában is, Jordánia kevesebb csapadékot kapott. A folyamatos esőzés mellett néhol felhőszakadás, heves zivatar is kialakult. Ez a csapadékmennyiség az egész áprilisi átlagos érték közel kétszerese.

A térségben nagy jelentősége van annak, mikorra esik az utolsó nagy esőzés, ugyanis május közepétől szeptember közepéig gyakorlatilag nincs csapadék. Minél későbbre tolódik az utolsó nagy áprilisi eső, annál tovább lesznek tele a víztározók, és a hosszú száraz évszakban az öntözésre és a háztartások számára lesz elég víz.

A mostani nagy esőzést néhány napos hőhullám előzte meg, Izrael nagy részét kánikula jellemezte. Hétfőre azonban már 10-15 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

A számítások szerint a héten még többször vonul át csapadékhullám Libanonon és Izraelen.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.