Kellemes meleg keleten

Természetesen nem térünk át az eszperente nyelvre, de a mai időjárás mindenképpen említésre méltó a keleti, északkeleti megyék miatt. Ritkaság, de pénteken ezeken a területeken volt a legkellemesebb időnk.

Az északkeleti, keleti régióban elsősorban az Északi-középhegység orografikus hatása miatt általában több a felhő, átlagosan ezeken a terüleken több csapadék esik, mint például a középső vagy a déli megyékben (például az Alföldön). Hasonló okok miatt általában a napsütéses órák száma is igen alacsony, ráadásul a téli hónapokban nem ritkák a komoly fagyok sem. Ennek pont az ellenkezője történt ma.

Az ICI Interaktív Meteorológia galyatetői kamerájának felvétele délelőtt 9 és délután 2 óra között

Péntek hajnalban az északkeleti megyékben sokfelé fagypont körül - néhol a fölött - maradt a hőmérséklet, másutt előfordultak -5 °C alatti értékek is. Miközben a nyugati határszélen többfelé ónos eső esett, napközben Salgótarjánban, Tarnaleleszen és Aggteleken is kisütött a nap, 5 foknál melegebb volt, Újlátén 6 fokot is mértünk. Eközben a Dunántúlon és a fővárosban is fagypont körül maradt a hőmérséklet és többfelé erős szél csökkentette tovább a hőérzetet. Ehhez természetesen kellett a hajnali felhőzet és a nappali derültség is. Az aktuális légköri helyzetnek komoly humánmeteorológiai vonatkozásai is vannak, ezekről bővebben itt olvashat.

Az ICI hőmérséklet-mérései 13:50-kor - ritkán van ennyivel melegebb északkeleten

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.