Kellemes enyhe idő, a hétvégén hidegfronti hatás – humánmeteorológia

A hétvégéig kellemes napos, meleg tavaszi időre van kilátás. Eleinte gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, keringési problémákat tapasztalhatunk, majd a hét utolsó munkanapján frontmentes időben lesz részünk. A hétvégén hidegfronti hatás, lehűlés várható.

Csütörtökön gyenge melegfronti hatás érvényesül. A keringési betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak. Számukra sok pihenés ajánlott, kerüljék a nehéz ételek fogyasztását. Folytatódik a kellemes napos, tavaszi időjárás, tovább emelkedik a hőmérséklet. Az erős napsütés miatt az autósoknak érdemes napszemüvegben vezetni.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja közepes szintet ér el. A következő napok időjárásának köszönhetően a légszennyezettség kissé csökkenni fog, a szálló por mennyisége alig változik, a pollenkoncentráció viszont kis mértékben növekszik majd.

Pénteken nem kell fronthatásra számítani. Még több órára kisüt a nap, de nyugat felől már felhősödés kezdődik, de eső nem várható. Érdemes pár órát a szabadban tölteni, de ügyeljünk arra, hogy a tartósan száraz időben fokozatosan nő a pollenkoncentráció. Emiatt az allergiásoknak nem ajánlott hosszabb ideig a szabadban tartózkodni.

Szombaton hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan fordul elő eső, záporeső, zivatar. Erősödhetnek a görcsös panaszok, az élénk szél fejfájást válthat ki az erre érzékenyeknél. Fogyasszunk sok folyadékot, káliumtartalmú ételeket.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.