Keleten jár a csapadékzóna

Egy gyorsan átvonuló mediterrán ciklon kiadós havazást hoz az ország több tájára. A sok hó és az időnként megélénkülő szél közlekedési nehézségeket okozhat.

szombat

21:00

Már csak a Tiszántúlon esik a hó, nyugaton és a középső országrészben felszakadozott a felhőzet. A tél eddigi leghidegebb éjszakája következik.

19:30

A csapadékzóna nagyobb része már a Tiszántúlon jár, nyomában felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon erősen csökken a hőmérséklet.

18:00

Megnyitották a Ferihegyi repülőteret, de korlátozott a forgalom. A keleti megyékben továbbra is havazik.

17:00

A Dunától keletre helyezkedik el a csapadéktömb, a Dunántúlon már csak néhol szállingózik a hó.

16:00

A csapadéksáv csak lassan halad kelet felé, a Dunántúlon csökken a havazás intenzitása. A csökkenő felhőzet és a nagy mennyiségű hó hatására akár -20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet hajnalban.

15:00

Továbbra is havazik az ország nagy részén, de a nyugati határszélen már felszakadozott a felhőzet. Már csak az Alföldön van érvényben elsőfokú riasztás a hófúvás miatt. (OMSZ)

14:00

A nyugati megyékben fokozatosan megszűnik a havazás, és megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A középső és keleti országrészben azonban az esti órákig folytatódik a csapadékhullás. A Dunántúlon helyenként a 40 centimétert is eléri a hóvastagság. Az intenzív havazás miatt bezárt a Ferihegyi repülőtér.

12:00

Országszerte havazik, egyre többfelé akadnak el járművek az utakon. A hőmérséklet -8 és -4 fok között alakul, a csapadékos idő az esti órákig is eltart.

10:50

A csapadékzóna elérte a Tiszántúlt is, már ott is sokfelé havazik. A nyugati és középső megyékben egyre nehezebb a közlekedés, az élénk szél miatt hófúvások alakultak ki.

9:45

A tegnap este óta tartó havazás hatására a nyugati megyékben helyenként már több mint 30 centiméternyi hó hullott. Az utak havasak, hókásásak, de elzárt település nincs az országban. Már a Tiszántúlon is egyre többfelé havazik, a csapadékzóna csak lassan mozdul kelet felé, egész bap csapadékos időre készülhetünk.

8:00

Az ország kétharmadán, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén intenzíven havazik, a Tiszántúlon még csak a déli megyékben hullik csapadék. A csapadékzóna a nap folyamán kelet felé helyeződik át.

6:50
Vastag felhőzet húzódik hazánk felett, egyre többfelé haavzik. Már a főváros budai oldalán is szállingózik a hó. A csapadéktömb legintenzívebb része Vas és Zala megye, valamint a Balaton nyugati medencéje fölött tartózkodik, de már szinte az egész Dunántúlon esik a hó, és megkezdődött a havazás a Dél-Alfödön is. A nap folyamán jelentősebb havazásra kell számítani a déli és északi, északkeleti országrészben, ahol nem ritkán 10 cm közeli friss hótakaró boríthatja a felszínt, délnyugaton pedig a 15 cm-t is meghaladhatja.

Péntek este délnyugat felől egy mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét, ami kiadós csapadékot ígér hazánk területén. A havazás előbb a Dunántúlt érinti, itt reggelig néhol 10 cm-t meghaladó friss hótakaró alakulhat ki, majd szombaton délután már az északkeleti megyékben várható az intezívebb hóesés. A csapadékos idő az északkeleti országrészben az éjszakai órákig kitart, míg a Dunántúlon délután már szűnni kezd a havazás. Nagyobb mennyiségű hóra van kilátás az Alföld déli részén, valamint az északi határvidéken is, ahol helyenként a 10 cm-t is megközelítheti a lehulló hó mennyisége. Az olykor megélénkülő szél pedig akár hófúvásokhoz is vezethet.

Délután nyugat felől nemcsak a csapadék kezd megszűnni, de egyúttal a felhőzet is szakadozásnak indul, és vasárnapra virradóan az ország nagy részén kiderül az ég. A hőt visszatartó felhőzet hiányában a hófelszín felett igen zordnak ígérkezik a hajnal: zömmel -10 fok alatti minimumokra van kilátás. Az Északi-középhegység szélcsendes tájain pedig zúzmarás köd is kialakulhat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.