A Karib-tenger közelében is trópusi ciklon alakul

A Csendes-óceán keleti medencéjében kialakult Jimena hurrikán mára a Saffir-Simpson skála szerinti legerősebb hurrikánná erősödött. Az Atlanti-óceánon Puerto Rico és a Kis-Antillák közelében újabb trópusi ciklon formálódik.

A Csendes-óceán keleti medencéjében kialakult trópusi ciklon, a Jimena ma reggelre a Saffir-Simpson skála szerinti legerősebb kategóriájú hurrikánná erősödött. A ciklonabn mért átlagos szélsebesség meghaladja a 250 kilométer/órát a széllökések pedig elérik a 305 km/órát.

A pusztító erősségű vihar várhatóan a délutáni órákban éri el a Kaliforniai-félsziget déli részét. A szárazföld fölé érve a trópusi ciklon lassan veszít erejéből, hisz megszűnik a nedvesség- és energia-utánpótlás, amit addig a tengerfelszín biztosított számára. Az előrejelzések szerint a szerdán még mindig hurrikán erősségű Jimena csütörtökre átkel a félszigeten és pénteken trópusi depresszióvá szelídülve éri el Mexikó kontinentális részét.

A Karib-tenger térségében Poerto Rico közelében jelenleg egy olyan trópusi rendszer fejlődik, amelyből nagy eséllyel alakulhat ki trópusi vihar. A következő 48 órában folyamatosan nyomon követik a rendszer fejlődését, amely Puerto Ricot, a Kis-Antillákat és a Brit Virgin-szigeteket veszélyezteti.

A cikkajánló kép forrása: National Hurricane Center

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.