Közeleg az idei ötödik hőhullám

Alig hevertük ki az augusztus elején térségünket sújtó rendkívüli meleget, a jövő hétre ismét egy újabb hőhullám lehetősége körvonalazódik.

Az előrejelzések szerint a hétvégén még nyári, ám nem szélsőségesen meleg idő várható, kellemes strand- és kirándulóidő ígérkezik. A jövő héten azonban dél felől ismét teret nyernek a forró légtömegek, melyek fokozatosan elárasztják a Kárpát-medencét. Augusztus 20-ától kezdve térségünk nagy részén már 30 fok felett alakul a délutáni csúcshőmérséklet, a hét második felében pedig a 35 fok, vagy az afeletti értékek lesznek jellemzőek. Mindehhez - az idén megtapasztalt hőhullámokhoz hasonlóan - szikrázó napsütés, szinte felhőmentes égbolt, és csapadékmentes, rendkívül száraz idő társul. Sajnos tovább fokozódik az ország jelentős hányadát sújtó aszály is.

Várhatóan ismét elrendelik majd a hőségriadót, ugyanis az éjszakák is egyre enyhébbnek ígérkeznek. Most még felfrissülést hoznak a hajnalok, érdemes tehát éjszaka és kora reggel jól átszellőztetni a lakást, még a beköszönő meleg előtt. Emellett pihenjünk sokat a hosszú hétvégén, valamint használjuk ki az időt fontosabb dolgaink elintézésére, ne hagyjunk semmi megterhelő feladatot a jövő hétre! Erősítsük immunrendszerünket is C-vitaminnal, magnéziummal, kezdjük el már most a könnyen emészthető, kímélő étkek fogyasztását, már a 30 fokban is megterhelő lehet a zsíros, túl fűszeres menü.

A melegedés során többen fejfájást, alvászavarokat tapasztalhatnak, szokatlanul tompák, figyelmetlenek lehetünk ebben az időszakban. Az élénkítésre a kávé helyett inkább a zöld tea javasolt, emellett pedig nagyon fontos, hogy folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékot. Legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet, limonádét, gyümölcsteát fogyasztunk. A friss, lédús zöldségek, gyümölcsök is sokat segítenek a folyadék- és vitamin-utánpótlásban, a szilvának, a baracknak szezonja van. A zamatos paradicsomnak, uborkának is magas a víztartalma, ezekből frissítő leves is készíthető, és lehűtve még hűsít is.

A jelenlegi rossz, sőt, a hétvégén átmenetileg tovább romló pollenhelyzeten viszont segíthet a forróság: a nagy melegben kissé visszaszorul a növények pollenszórása, így az allergiások tünetei is mérséklődhetnek valamelyest.

A kánikulai napokon a szokásosnál is jobban vigyázzunk a kisgyerekekre, az idősekre és a szívbetegekre, az ő szervezetük gyengébb, fokozottan megviselheti őket a nagy meleg! Az alkoholfogyasztás is kerülendő, nagyon hamar megárthat a hőségben!

Csejtei Nusi fotója

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.