A következő probléma az ár- és belvíz lesz

Az elmúlt napokban a tél megmutatta az igazi arcát. Most a tavasz következik. A váltásnak azonban nem örülhetünk felhőtlenül, a gyors olvadásnak komoly következményei lehetnek.

A következő napokban már nem kell számottevő havazásra számítani. Az éjszakák egyelőre hidegek maradnak, de nappal jelentős enyhülés kezdődik, s a hét végére már éjjel sem fog fagypont alá hűlni a levegő.

A Dunántúlon és az északi megyékben különösen sok hó, általában 15-30 cm, a hegyekben fél métert gyűlt össze. Az enyhülés miatt gyors olvadásnak indul a hótakaró, sőt a hét közepétől már a magasabban fekvő hóval fedett területeken is észrevehető lesz a melegedés. Ennek köszönhetően a már most telített talajnak újabb, nagy mennyiségű vízzel kell megbirkóznia. Nagy területeket érinthet a belvíz probléma, a folyók vízszintje megemelkedik.

A veszély oka az, hogy a gyors olvadás hatására a keletkező olvadék víz a telített, átfagyott felső talajrétegbe nem tud leszivárogni, így az összegyűlő vízmennyiség a felszínen terül szét, elárasztva földeket.

A tavakon kialakult jégréteg is olvadásnak indult, sportolásra már most sem alkalmas, ezért rálépni életveszélyes.

Az olvadás mellett csütörtöktől újabb csapadékra is számíthatunk, mely egyre több helyen eső formájában hullik. A folyókba ezen tényezők miatt nagy mennyiségű víz jut, ami árvízveszélyt eredményezhet. A vízszint jelentős megemelkedése leginkább a Tiszát és mellékfolyóit fogja érinteni.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.