Környezetvédelmi mintaprojekt Magyarországon

Tervezzük együtt a holnapot! Ez a szlogenje a Magyarországon egyedülálló környezetvédelmi interaktív projektnek, melyben részt vesz diák, pedagógus, civil szervezet, a XVIII. kerület lakosai.

A projekt mottóját egy a kerületben élt tudóstól, Eötvös Lorándtól vették: „Akik a hegy teteje felé különböző utakon indulnak el, minél feljebb haladnak, annál közelebb vannak egymáshoz, s a csúcson kezet nyújtanak."

Elindult a közel százmillió forintos, az Európai Unió által támogatott E-környezetvédelmi, Magyarországon egyedülálló mintaprojekt a XVIII. kerületben. Több ezer diákot vonnak be a feladatba, azonban várják az érdeklő civil szervezetek és a lakosság csatlakozását is, kortól, nemtől függetlenül.

Pestszentlőrinc-Pestszentimrén 2010 márciusától összesen (az országos meteorológiai központ Gilice téri állomásával együtt) 20 helyen mérnek időjárás adatokat, a pályázat résztvevői ezeket egy országos internetes portálon teszik közzé. Az adatok alapján megbízhatóbban tervezhetjük előre szabadidős tevékenységeinket és megelőzhetjük a fronthatással járó egészségügyi problémáinkat!

A helyi önkormányzat pályázatot nyújtott be állami, illetve uniós támogatásra környezetvédelmi céllal. A pályázatot siker koronázta és 77 millió 124 ezer 489 forint európai uniós támogatást nyert környezetvédelmi célú informatikai fejlesztés a közigazgatásban (E-környezetvédelem) címmel. Az idei évben megvalósuló projekt teljes költsége megközelíti a 100 millió forintot.

A közbeszerzési eljárás részben még folyamatban van (az öko-portálra kiírt pályázat a napokban zárul le), de a monitoring rendszer pályázata már sikeresen lezárult, melynek nyertese a kerületi székhelyű ICI Interaktív Kommunikációs Zrt lett.

A munka rohamtempóban elkezdődött. Az időjárási és légszennyezettség mérő monitoring rendszereket telepítő cég megkezdte a műszerek kihelyezését, ezt láthattuk példaként a sajtótájékoztatót megelőzően a Kandó téri iskolánál. Márciustól diákok, civil szervezetek folyamatosan mérik majd a környezet állapotát (időjárás, légszennyezettség, pollen), az eredményekre építve jelző-figyelmeztető rendszert, öko-portált alakíttat ki az önkormányzat a nyertes céggel.

A programban uniós támogatással tizenhét, egyéb támogatással további egy, összesen 18 iskola és a Bókay-kertben kialakítandó öko-ház vesz részt. Az iskolákban monitoring rendszerek vannak, illetve lesznek és diákok mérik a szélirányt, a szélsebességet, a hőmérsékletet, a légnyomást és a csapadék mennyiségét. Az adatokat rögzítik, majd elemzik és egy országos környezetvédelmi portálon megjelenítik, mely szintén a projekt egyik fontos része.

A projektben az iskolák kiemelt szerepet kapnak, amely talán megváltoztatja az új generáció gondolkodását a környezetvédelem terén. Ugyanis még mindig 35 illegális hulladéklerakó van a kerületben, nehéz a szemléletváltás a társadalomban. Ezen is segít a projekt, hiszen a lerakók feltérképezése is része a munkának.

Az is fontos, hogy az időjárás változása miként befolyásolja szervezetünket. Az új portál riasztást küld majd azoknak, akik ezt igénylik akkor, amikor veszélyes front közeledik.

Egy virtuális környezeti múzeum is készül az öko-ház program keretében. Fontos szerepet kap továbbá a környezettudatos szemlélet formálása rendezvények, képzések keretében.

Az önkormányzat két mobil meteorológiai mérőműszert vásárol, amelyekkel zaj- és levegőszennyezettség méréseket lehet biztosítani. Ez azért fontos, mert szoros kapcsolat van az egyes szennyezőanyagok és a meteorológiai paraméterek között. Az időjárási elemek változása nagyban befolyásolja a szennyezőanyagok terjedését és koncentrációját a levegőben.

Zaj monitoring mobil mérővel kiemelten lehet mérni a reptér környéki területeket, a vasúti vonalak mentén élők és a fő közlekedési csomópontok közelében élők zajterhelését.

A 18 intézményen kívül mobil, nagy térfogatáramú szállópor mintavevő beszerzésével mérni lehet majd a közlekedési eredetű szállópor koncentrációját. A rendszeres és megfelelő sűrűségű mérések lehetővé teszik a kerület légszennyezettség térképének elkészítését.

Az öko-portál gazdája (az önkormányzat fenntartásában működő, nemzetközileg elismert, hazánkban egyedüliként itt szerezhető nemzetközi érettségi bizonyítvány) a Karinthy gimnázium lesz. A szerkesztőséget a diákok vezetik majd.

A február 23-i sajtótájékoztatón a média munkatársai megtekinthették a monitoring műszer felszerelését a Kandó téri iskola tetőszerkezetére, majd a XVIII. kerületi önkormányzat részéről Szaniszló Sándor ismertette a projektet. Az időjárás és légszennyezettség mérő monitoring rendszereket telepítő cég elnök-vezérigazgatója, dr. Pintér Ferenc bemutatta cégüket és tájékoztatót tartott a műszerekről, az egészségügyi programhoz kapcsolódásról dr. Regős János igazgató-főorvos beszélt, az iskolaigazgatókat Magyar Márta képviselte.

A sajtótájékoztató végén a gyakorlatban is láthattuk a műszerek működését a XVIII. kerületi Kandó téri iskolában, az adatok azonnal megjelentek a számítógép monitoron és a diákok nyilatkoztak arról, miért lehet érdekes számukra az időjárás adatainak mérése, feldolgozása.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.