Kánikula van Franciaország délnyugati részén

Az év első jelentősebb hőhulláma érkezett meg Franciaországba. A délnyugati területeken már szerdán kánikula volt, és ez várhatóan szombatig így lesz. Spanyolországban pedig tombol a nyár.

Stabil anticiklon nyugati szélén tartós déli áramlással folyamatosan meleg levegő érkezik az Ibériai-félszigeten át Franciaország délnyugati vidékére. Bordeaux-tól délre már szerdán elérte a hőmérséklet a harminc fokot. Mivel az anticiklon helyzete szombatig nem sokat változik, a kánikulai nappali értékek négy napon keresztül fennmaradnak. A hőhullám hatására jó 10-11 fokkal van melegebb az ilyenkor megszokottnál.

Spanyolországban még nagyobb a hőség. Sevilla környékén az első kánikulai nap már március végén megvolt. Azóta többször mértek 30 fok feletti értékek Spanyolország és Portugália számos vidékén. Pénteken és szombaton néhol a 35 fokot is megközelítheti a hőmérséklet.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.