Jelentősen nőtt a belvizes területek nagysága

Kedd óta közel megháromszorozódott a belvízzel elöntött területek nagysága. A folyókon levonuló árhullám már majdnem mindenhol túljutott a tetőzésen, de még sok az el nem olvadt hó a vízgyűjtőkön.

Kedd (február 26.) óta majdnem háromszorosára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az országban. Míg kedden 5100, addig szombaton már 13900 hektárt érintett a belvíz. Az érintett területek a Fertő-Hanság, a Kis-Balaton, a Felső-szabolcsi belvízvédelmi rendszer (ezeken másodfokú a készültség), valamint a Bajai, a Bodrogzug-Törökéri és a Tiszavalk-sulymosi belvízvédelmi rendszerek (ez utóbbiakon elsőfokú a készültség).

A nyugat- és észak-magyarországi folyókon a napokban megindult árhullám már a legtöbb folyószakaszon túljutott a tetőzésen. Ennek ellenére még másodfokú árvízi készültség van érvényben a Rába alsó szakaszán és a Zalán, elsőfokú a Rába felső és középső szakaszain, a Pinka-patakon, valamint az Ipolyon, a Sajón és a Taktán. A kárpát-medencei vízgyűjtő területeken azonban még jelentős hómennyiség van, ami nem olvadt el, ez pedig újabb árhullámok levonulását okozhatja majd.

forrás: vizugy.hu

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.